
Składniki: (na 6 porcji)
- Pierś z perliczki z kostką 10 szt.
- Jogurt naturalny 300 ml
- Cytryna 1 szt.
- Limetka 3 szt.
- Przyprawa tandoori 150 g
- Przecier pomidorowy 100 ml
- Sól 100 g
- Pieprz 100 g
- Cebula 300 g
- Czosnek 100 g
- Kurkuma 50 g
- Szczypior młody 1 szt.
- Tymianek świeży 1 szt.
|
Kolendra świeża 1 szt.
Kasza jęczmienna 300 g
Bulion drobiowy 100 g
Sos do drobiu ciemny 100 g
Ziarenka smaku 50 g
Mango dojrzałe 2 szt.
Masło 250 g
Sok z pomarańczy 250 ml
Cafe de paris przyprawa 50 g
Mąka ziemniaczana 50 g
Papryczka ostra 1 szt.
Kmin tarty 20 g
Wino czerwone 150 ml
Cukinia 150 g
Papryka czerwona 150 g
Groszek młody150 g
Marchew młoda 150 g
|
Sposób przyrządzenia:
Piersi z perliczki namoczyć w jogurcie, dodać koncentrat pomidorowy, cytrynę, czosnek, ziarenka smaku, przyprawę tandoori. Pozostawić w marynacie na 30 minut.
Warzywa pokroić w kostkę, podsmażać na maśle dodając czosnek, wino, świeże zioła i odrobinę sosu drobiowego, doprowadzić do wrzenia. Doprawić pieprzem i solą.
Kaszę jęczmienną prażymy z cebulką, kurkumą, tymiankiem i szczypiorkiem. Fileciki mango delikatnie dusić na maśle z sokiem z pomarańczy oraz papryczką chili. Doprawiamy przyprawą cafe de paris, siekaną kolendrą i kminem tartym.

Przygotowali: Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - ATHINA Karol Łukomski - Wrocław
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|