Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym z ratatouille i sosem porzeczkowym

Składniki: (na 6 porcji)

  • Comber jagnięcy b/k 660 g
  • Kuskus 180 g
  • Szpinak siekany 40 g
  • Jajko ½ szt.
  • Szynka parmeńska 90 g
  • Bulion drobiowo-wołowy Winiary
  • Marchew młoda 6 szt.

  • Sos:
  • Wino czerwone wytrawne 100 ml
  • Creme de cassis 30 ml
  • Miód 10 g
  • Porzeczka czerwona 30 g
  • Szałwia świeża 1 pęczek
  • Masło 10 g
Ratatouille:
  • Cukinia 120 g
  • Bakłażan 60 g
  • Cebula czerwona 30 g
  • Pomidory cherry żółte 12 szt.
  • Pomidory cherry czerwone 12 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Parmezan 6 g
  • Tymianek świeży
  • Bazylia świeża
  • Oliwa z oliwek 30 ml

  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Porzeczka czerwona kiść 6 szt.
  • Szałwia świeża gałązka 6 szt.
  • ”Sprężyna” z makaronu 6 szt.

  • Sposób przyrządzenia:

    Kuskus zalać gorącym bulionem i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać z jajkiem i szpinakiem. Tak przygotowaną masę rozsmarować na plastrach szynki parmeńskiej, nałożyć comber oprószony solą i pieprzem i zawinąć w roladę. Owinąć folią aluminiową i piec w temp. 200° C przez 10 minut.

    Połowę cukinii pokroić w plastry i zgrillować. Pozostałą cukinię i warzywa pokroić w kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, cukinię, bakłażana i chwilę podsmażyć. Pod koniec dodać pomidory, posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane ratatouille owinąć plastrami cukinii, posypać parmezanem i zapiec.

    Wino czerwone zmieszać z miodem, szałwią i zredukować do połowy. Następnie dodać creme de cassis, sos pieczeniowy i porzeczkę. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawić pieprzem i całość zagęścić zmrożonym masłem. Marchew młodą ugotować w osolonej wodzie.



    Przygotowali: Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Restauracja Loża – Klub Aktora – Kraków







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000