
Składniki: (na 6 porcji)
- Comber jagnięcy b/k 660 g
- Kuskus 180 g
- Szpinak siekany 40 g
- Jajko ½ szt.
- Szynka parmeńska 90 g
- Bulion drobiowo-wołowy Winiary
- Marchew młoda 6 szt.
Sos:
- Wino czerwone wytrawne 100 ml
- Creme de cassis 30 ml
- Miód 10 g
- Porzeczka czerwona 30 g
- Szałwia świeża 1 pęczek
- Masło 10 g
|
Ratatouille:
Cukinia 120 g
Bakłażan 60 g
Cebula czerwona 30 g
Pomidory cherry żółte 12 szt.
Pomidory cherry czerwone 12 szt.
Czosnek 2 ząbki
Parmezan 6 g
Tymianek świeży
Bazylia świeża
Oliwa z oliwek 30 ml
Sól
Pieprz czarny
Porzeczka czerwona kiść 6 szt.
Szałwia świeża gałązka 6 szt.
”Sprężyna” z makaronu 6 szt.
|
Sposób przyrządzenia:
Kuskus zalać gorącym bulionem i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać z jajkiem i szpinakiem. Tak przygotowaną masę rozsmarować na plastrach szynki parmeńskiej, nałożyć comber oprószony solą i pieprzem i zawinąć w roladę. Owinąć folią aluminiową i piec w temp. 200° C przez 10 minut.
Połowę cukinii pokroić w plastry i zgrillować. Pozostałą cukinię i warzywa pokroić w kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, cukinię, bakłażana i chwilę podsmażyć. Pod koniec dodać pomidory, posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane ratatouille owinąć plastrami cukinii, posypać parmezanem i zapiec.
Wino czerwone zmieszać z miodem, szałwią i zredukować do połowy. Następnie dodać creme de cassis, sos pieczeniowy i porzeczkę. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawić pieprzem i całość zagęścić zmrożonym masłem. Marchew młodą ugotować w osolonej wodzie.

Przygotowali: Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Restauracja Loża – Klub Aktora – Kraków
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|