
Składniki: (na 6 porcji)
- Filet z łososia 300 g
- Sezam (czarny + biały) 30 g
- Jajko ½ szt.
- Botwinka 24 g
- Pomidor cherry żółty 3 szt.
- Pomidor cherry czerwony 3 szt.
- Kiełki lucerny 12 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
Sos:
- Sos musztardowy Winiary 50 g
- Sos koperkowo-ziołowy Winiary 3 g
- Brandy 5 ml
- Wino białe wytrawne 10 ml
- Oliwa z oliwek 10 ml
|
Dressing:
Sos koperkowo-ziołowy Winiary 10 g
Wino białe wytrawne 30 ml
Oliwa z oliwek 30 ml
Sól
Pieprz biały
Pieprz cayenne
Obręcz z makaronu 6 szt.
|
Sposób przyrządzenia:
Z łososia uformować walec, oprószyć przyprawami i panierować w jajku i sezamie. Na oliwie z oliwek obsmażyć łososia i schłodzić, a następnie podzielić na porcje. Przygotować sos i dressing mieszając wszystkie składniki.
Na talerzu w dwóch przeciwnych rogach nałożyć liście botwinki, pomidory pokrojone w ćwiartki, kiełki i polać dressingiem. Obok sałatek wylać sos musztardowy a na środku położyć łososia w obręczy.

Przygotowali: Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki – Restauracja Loża – Klub Aktora – Kraków
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|