
Składniki: (na 6 porcji)
- Filet z łososia bez skóry 150 g
- Oliwa 60 g
- Sok z cytryny, czosnek, sól,
pieprz, rozmaryn do smaku
- Przyprawa do zup, sosów i sałatek Winiary
do smaku
- Makaron 103 tagliatelle 50 g
- Makaron tagliatelle nero seppia casa rinaldi 20 g
- Groszek cukrowy 100 g
- Boczek wędzony (chudy) 25 g
- Żółtka 2 szt.
- Śmietanka 36% 70 g
- Jarzynka Winiary do smaku
- Parmezan 1 łyżeczka
|
Sposób przyrządzenia:
Przeprowadzić obróbkę wstępną łososia, wyporcjować i marynować przez ok. 30 minut w oliwie z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i soli. Następnie uformować przy pomocy pierścienia i upiec w piecu.
Dwa rodzaje makaronu ugotować al dente. Z boczku, żółtek, śmietanki i przypraw - przyprawa do zup, sosów i sałatek Winiary, czosnek, rozmaryn, pieprz - oraz tartego parmezanu przygotować sos carbonara.
Przeprowadzić obróbkę wstępną groszku i ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki Winiary. Łososia podawać na makaronie polanym sosem carbonara, ugarnirowanego prażonym boczkiem i parmezanem z groszkiem cukrowym.

Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, nauczyciel: Elżbieta Jaśniewska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|