Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwica wieprzowa na pierzynce z smażonych warzyw podana z canelloni ze szpinakiem, ricottą i sosem borowikowym

Składniki: (na 6 porcji)

  • Polędwiczka wieprzowa 800 g
  • Szpinak siekany 400 g
  • Ser ricotta 200 g
  • Makaron canelloni 6 szt.
  • Śmietana 30% 100 ml
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 100 g
  • Oliwa z oliwek 150 ml
  • Sezam 100 g
  • Cukinia 300 g
  • Papryka czerwona 2 szt.
  • Pomidorki cherry 150 g
  • Parmezan 80 g
  • Masło 150 g
  • Sos sojowy 50 ml
  • Mąka pszenna 50 g
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Jarzynka Winiary
  • Przyprawa do zup, sosów, sałatek Winiary
  • Bulion drobiowo-wołowy pasta
  • Jarzynka Premium Plus
  • Zupa borowikowa Maggi
  • Rozmaryn świeży siekany

  • Sposób przyrządzenia:

    Przeprowadzić obróbkę wstępną polędwicy, natrzeć jarzynką Winiary, rozmarynem z oliwią z oliwek. Zawinąć w folię aluminiową i upiec w piecu konwekcyjnym. Po upieczeniu folię usunąć i każdą polędwiczkę obtoczyć w upalonych ziarnach sezamu.

    Przygotować warzywa do smażenia. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać szpinak, rozgnieciony 1 ząbek czosnku, chwile dusić, następnie dodać połowę śmietany i ser ricotta, przyprawić solą, pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać ugotowany w bulionie drobiowym makaron canelloni.

    Pozostałą cebulę zeszklić na maśle, dodać do tego rozpuszczoną zupę borowikową, zagotować, zmiksować, zagęścić śmietaną i przyprawić do smaku. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski, podsmażyć na rozgrzanej oliwie skrapiając sosem sojowym. Polędwiczki ułożyć na smażonych warzywach, polać sosem, obok położyć faszerowane canelloni. Udekorować chipsami z parmezanu, pomidorkami cherry i natką pietruszki.



    Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku,
    nauczyciel: Krzysztof Indyk







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000