Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Krewetki na grzance z sosem ziołowym

Składniki: (na 6 porcji)

  • Krewetki tygrysie
    surowe obrane 19 szt.
  • Starta skórka z cytryny 1 łyżka
  • Świeży imbir starty 1 łyżeczka
  • Cebulka dymka 100 g
  • Masło 200 g
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Papryczka chilli 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Chleb tostowy 4 kromki
  • Pomidorki koktajlowe 4 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Roszponka do dekoracji
  • Przyprawa do zup, sosów, sałatek Winiary

  • Sposób przyrządzenia:

    Na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć krótko (3 minuty) krewetki. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w talarki dymkę, dodać imbir, startą skórkę z cytryny. Całość podgrzewać mieszając. Następnie dodać krótko smażone krewetki i całość zagotować, podgrzewać nie doprowadzając do mocnego gotowania, doprawić do smaku.

    Przygotowane grzanki z chleba tostowego przekroić na trójkąty. Przygotować sos z masła, czosnku i natki pietruszki, doprawić do smaku. Z pomidorów koktajlowych usunąć skórkę i podzielić na części. Krewetki ułożyć na toście, polać sosem i udekorować pomidorkami, startą skórką z cytryny oraz roszponką.



    Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku,
    nauczyciel: Krzysztof Indyk







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000