
Składniki: (na 6 porcji)
- Krewetki tygrysie
surowe obrane 19 szt.
- Starta skórka z cytryny 1 łyżka
- Świeży imbir starty 1 łyżeczka
- Cebulka dymka 100 g
- Masło 200 g
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Papryczka chilli 1 szt.
|
Czosnek 3 ząbki
Chleb tostowy 4 kromki
Pomidorki koktajlowe 4 szt.
Natka pietruszki 1 pęczek
Sól, pieprz biały do smaku
Roszponka do dekoracji
Przyprawa do zup, sosów, sałatek Winiary
|
Sposób przyrządzenia:
Na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć krótko (3 minuty) krewetki. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w talarki dymkę, dodać imbir, startą skórkę z cytryny. Całość podgrzewać mieszając. Następnie dodać krótko smażone krewetki i całość zagotować, podgrzewać nie doprowadzając do mocnego gotowania, doprawić do smaku.
Przygotowane grzanki z chleba tostowego przekroić na trójkąty. Przygotować sos z masła, czosnku i natki pietruszki, doprawić do smaku. Z pomidorów koktajlowych usunąć skórkę i podzielić na części. Krewetki ułożyć na toście, polać sosem i udekorować pomidorkami, startą skórką z cytryny oraz roszponką.

Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku, nauczyciel: Krzysztof Indyk
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|