
Składniki: (na 6 porcji)
- Żurawian 400 g
- Chrzan 50 g
- Sok z czarnej porzeczki 300 ml
- Skórka pomarańczowa 20g
- Parmezan (polski) 300g
- Kaczka 370 g
- Roszponka 50 g
- Szczypiorek pęczek
|
Makaron tagliatelle 2 gniazda
Galaretka wiśniowa Winiary 1 op.
Barszcz czerwony instant Winiary 20 g
Wiśnia chińska 6 szt.
Żelatyna Winiary 5 g
Olej 200g
|
Sposób przyrządzenia:
Zrobić koszyk z parmezan, uchwyt koszyka z makaronu. Kaczkę podsmażyć z dwóch stron i upiec. Pierś pokroić na plastry i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować galaretkę z żurawiny, barszczu, soku z czarnej porzeczki z dodatkiem żelatyny. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Przygotować sos cumberland. Pierś z kaczki, roszponkę, szczypiorek włożyć do koszyka. Talerz udekorować galaretką, sosem i wiśnią chińską.

Piotr Rolnik i Damian Śmietana - Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, nauczyciel: Beata Glinka
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|