Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kotleciki jagnięce w sosie miodowo-wiśniowym w towarzystwie ziemniaczanych klusek paprykowo-koperkowych i ratatouille na sałacie rucola

Składniki: (na 6 porcji)

  • Comber jagnięcy z kością (kotleciki) 12 szt.
  • Puree ziemniaczane Maggi 200 g
  • Jaja 2 szt.
  • Koperek 1 pęczek
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Suszone pomidory (w zalewie) 100 g
  • Włoszczyzna krojona w paski (mrożona) 350 g
  • Sałata rucola 200 g
  • Czosnek 1 główka
  • Mąka ziemniaczana 150 g
  • Masło 100 g
  • Miód 50 g
  • Wiśnie mrożone drylowane 150 g
  • Baza do sosu pieczeniowego Winiary 20 g
  • Winiak lub brandy lub koniak 50 ml
  • Majeranek suszony do smaku
  • Rozmaryn świeży doniczka
  • Pieprz kolorowy młynek
  • Jarzynka Winiary do smaku
  • Oregano doniczka
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek 150 ml
  • Przecier pomidorowy 15 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Przygotować ciasto na kluski z puree ziemniaczanego Maggi i jaj oraz wyregulować konsystencję i kleistość mąką ziemniaczaną. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać siekany koperek, a do drugiej drobno siekaną paprykę i paprykę słodką mieloną. Formować małe kluski, w sumie 30 sztuk. Ugotować w osolonej wodzie.

    Pokroić w paski pomidory i podsmażyć na oliwie razem z włoszczyzną, czosnkiem i przecierem pomidorowym. Doprawić jarzynką, pieprzem i oregano. Podsmażyć lekko sałatę. Kotlety jagnięce natrzeć pieprzem, czosnkiem, majerankiem i rozmarynem. Smażyć krótko z obu stron na oliwie.

    Przygotować sos z masła, miodu i wiśni, podlać brandy i zredukować, wyjąć całe wiśnie, dodać zawiesinę bazy do sosu Winiary i zagotować. Ratatouille podawać na sałacie rucola, ułożyć po 2 kotlety jagnięce i 5 kluseczek, podawać z sosem, udekorować wiśniami z sosu.



    Maciej Mrozek i Przemysław Tesarczyk - Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim,
    nauczyciel: Krzysztof Zielonka







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000