
Składniki: (na 6 porcji)
- Sos paprykowy Winiary 300 g
- Jaja 9 szt.
- Papryka czerwona 3 szt.
- Papryka zielona 1 szt.
- Papryka żółta 1 szt.
- Bakłażan 1 szt.
- Cebula czerwona 2 szt.
|
Czosnek 1 główka
Szpinak mrożony 200 g
Oliwa z oliwek 100 ml
Jarzynka Winiary do smaku
Pieprz kolorowy młynek
Oregano doniczka
Papryka słodka mielona do smaku
Sól do smaku
Pomidorki koktajlowe z gałązkami 6 szt.
|
Sposób przyrządzenia:
Wybić jaja do 3 misek po 3 sztuki i ubić na jednolitą masę. Do pierwszej dodać jarzynki Winiary do smaku. Do drugiej dodać papryki słodkiej i jedną drobno posiekaną paprykę czerwoną, doprawić solą. Do trzeciej dodać rozmrożony i podsmażony z czosnkiem szpinak, doprawić jarzynką Winiary.
Usmażyć omlety na dużej teflonowej patelni, ostudzić i wyciąć formą po 6 krążków z każdego rodzaju omletu. Resztę z omletów pokroić w kostkę i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Całość podsmażyć na patelni, przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym oregano. Wystudzić.
Układać warstwami piramidy omletów i smażonych warzyw, pozostawić na górze omlet zielony i udekorować podsmażonym pomidorkiem koktajlowym. Talerze udekorować sosem paprykowym Winiary.

Maciej Mrozek i Przemysław Tesarczyk - Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, nauczyciel: Krzysztof Zielonka
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|