
Składniki: (na 6 porcji)
- Schab b/k 900 g
- Żurawina cała 2 słoiczki
- Szpinak mrożony 0,5 kg
- Marchewka mrożona 0,5 kg
- Puree ziemniaczane 120 g
- Jarzyna Premium Plus 100 g
- Sos pieczeniowy- baza Winiary 150 g
- Szynka wiśniowa 6 plastrów
- Ser królewski lub morski 12 plastrów
- Papryka świeża 1 szt.
- Por nie sałatkowy 1 szt.
- Przyprawy (sól, pieprz,
pieprz kolorowy cały, czosnek granulowany)
|
Sposób przyrządzenia:
Schab (umyć, oczyścić, opłukać) wyporcjować, rozbić i przyprawić (czosnek granulowany, sól, pieprz, Jarzynka Premium Plus). Na 3 płaty schabu i na 3 kolejne układać szynkę, ser, paprykę startą na tarce, por zblanszowany, pietruszkę i koperek oraz żurawinę. Zwinąć roladki w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika o temp. 250° C na 25 minut. Następnie zdjąć folię, przesmarować powierzchnie konfiturą żurawinową i obtoczyć w pieprzu kolorowym i piec jeszcze 15 minut w temp. 180° C.
Marchew gotować z odrobiną wody, masła, soli i cukru. Miękką marchewkę zmiksować. Szpinak wstawić do gotowania z odrobiną wody. Obróbka wstępna świeżego czosnku (mycie, obieranie, usuwanie części nie jadalnych, opłukać) rozdrobnić na desce.
Puree ziemniaczane przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, ostudzić. Jajka sparzyć, wybić kolejno z oddzieleniem żółtka od białka. Przygotować emulsję z masła i żółtka. Emulsję podzielić na trzy części i wymieszać z puree, szpinakiem i marchewką, wymieszać składniki. Białko jaja ubić na pianę i podzielić jak na emulsję, wymieszać.
Foremki sufletowe porcelanowe wysmarować tłuszczem i na spód wyłożyć szpinak, marchewkę i puree. Nakryć folią, wstawić do pieca konwencyjno-parowego na 35-45 minut w wysokiej temp. Przygotować sos pieczeniowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotową roladke wyporcjować na przygotowane talerze podając ją na sosie pieczeniowym i z sufletem marchwiowo-szpinakowo-ziemniaczanym, i garnirować z rozgrzaną konfiturą oraz ziołami świeżymi jak: koperek, pietruszka.

Marcin Syzdoł i Katarzyna Pacek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, nauczyciel: Jadwiga Wątroba
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|