Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Roladki schabowe w panierce z żurawiny i kolorowego pieprzu na sosie pieczeniowym z sufletem marchewkowo-szpinakowo-ziemniaczanym, garnirowaną żurawina i ziołami

Składniki: (na 6 porcji)

  • Schab b/k 900 g
  • Żurawina cała 2 słoiczki
  • Szpinak mrożony 0,5 kg
  • Marchewka mrożona 0,5 kg
  • Puree ziemniaczane 120 g
  • Jarzyna Premium Plus 100 g
  • Sos pieczeniowy- baza Winiary 150 g
  • Szynka wiśniowa 6 plastrów
  • Ser królewski lub morski 12 plastrów
  • Papryka świeża 1 szt.
  • Por nie sałatkowy 1 szt.
  • Przyprawy (sól, pieprz,
    pieprz kolorowy cały, czosnek granulowany)


Sposób przyrządzenia:

Schab (umyć, oczyścić, opłukać) wyporcjować, rozbić i przyprawić (czosnek granulowany, sól, pieprz, Jarzynka Premium Plus). Na 3 płaty schabu i na 3 kolejne układać szynkę, ser, paprykę startą na tarce, por zblanszowany, pietruszkę i koperek oraz żurawinę. Zwinąć roladki w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika o temp. 250° C na 25 minut. Następnie zdjąć folię, przesmarować powierzchnie konfiturą żurawinową i obtoczyć w pieprzu kolorowym i piec jeszcze 15 minut w temp. 180° C.

Marchew gotować z odrobiną wody, masła, soli i cukru. Miękką marchewkę zmiksować. Szpinak wstawić do gotowania z odrobiną wody. Obróbka wstępna świeżego czosnku (mycie, obieranie, usuwanie części nie jadalnych, opłukać) rozdrobnić na desce.

Puree ziemniaczane przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, ostudzić. Jajka sparzyć, wybić kolejno z oddzieleniem żółtka od białka. Przygotować emulsję z masła i żółtka. Emulsję podzielić na trzy części i wymieszać z puree, szpinakiem i marchewką, wymieszać składniki. Białko jaja ubić na pianę i podzielić jak na emulsję, wymieszać.

Foremki sufletowe porcelanowe wysmarować tłuszczem i na spód wyłożyć szpinak, marchewkę i puree. Nakryć folią, wstawić do pieca konwencyjno-parowego na 35-45 minut w wysokiej temp. Przygotować sos pieczeniowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotową roladke wyporcjować na przygotowane talerze podając ją na sosie pieczeniowym i z sufletem marchwiowo-szpinakowo-ziemniaczanym, i garnirować z rozgrzaną konfiturą oraz ziołami świeżymi jak: koperek, pietruszka.



Marcin Syzdoł i Katarzyna Pacek - Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie,
nauczyciel: Jadwiga Wątroba







Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000