
Składniki: (na 6 porcji)
- Mięso ze strusia 700 g
- Szynka parmeńska w plastrach 350 g
- Purre ziemniaczane Maggi 500 g
- Wódka wiśniówka 100 ml
- Czerwone wino 150 ml
- Oliwa z oliwek do smażenia 250 ml
- Mleko 500 ml
- Masło 100 g
- Wiśnie mrożone bez pestek 150 g
- Groszek cukrowy w strączkach 100 g
- Masło 100 g
|
Sos pieczeniowy Winiary 25 g
Pomidory koktajlowe 10 szt.
Tymianek żywy
Jarzynka Winiary 5 g
Jarzynka Premium Plus 5 g
Przyprawa do sosów Winiary 5 g
Rosół drobiowy Winiary 25 g
Żelatyna Winiary 10 g
Sól, Pieprz
Maggi Maggi
|
Sposób przyrządzenia:
Przeprowadzić obróbkę wstępną mięsa, przygotować marynatę (wino czerwone, czosnek, pieprz, sól, jarzynka, rosół drobiowy). Pozostawić mięso w marynacie na 30 min. Sporządzamy puree ziemniaczane z proszku Winiary i mleka.
Sporządzić sos pieczeniowy Winiary i sos wiśniowy z mrożonych wiśni oraz wódki wiśniówki. Groszek cukrowy gotujemy. Mięso zawijamy w szynkę parmeńska, obsmażamy na patelni grill, następnie pieczmy. Blanszujemy pomidory.
Formujemy puree z ziemniaków, układamy mięso, wydajemy sos dekorujemy groszkiem cukrowym, tymiankiem, wiśnią, kiełkami rzodkiewki i kwiatem jadalnym.

Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, nauczyciel: Bogumiła Podgórska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|