Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
04.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczki ze strusia zawijane szynką parmeńską z sosem pieczeniowym i wiśniowym na piance ziemniaczanej

Składniki: (na 6 porcji)

  • Mięso ze strusia 700 g
  • Szynka parmeńska w plastrach 350 g
  • Purre ziemniaczane Maggi 500 g
  • Wódka wiśniówka 100 ml
  • Czerwone wino 150 ml
  • Oliwa z oliwek do smażenia 250 ml
  • Mleko 500 ml
  • Masło 100 g
  • Wiśnie mrożone bez pestek 150 g
  • Groszek cukrowy w strączkach 100 g
  • Masło 100 g
  • Sos pieczeniowy Winiary 25 g
  • Pomidory koktajlowe 10 szt.
  • Tymianek żywy
  • Jarzynka Winiary 5 g
  • Jarzynka Premium Plus 5 g
  • Przyprawa do sosów Winiary 5 g
  • Rosół drobiowy Winiary 25 g
  • Żelatyna Winiary 10 g
  • Sól, Pieprz
  • Maggi Maggi

  • Sposób przyrządzenia:

    Przeprowadzić obróbkę wstępną mięsa, przygotować marynatę (wino czerwone, czosnek, pieprz, sól, jarzynka, rosół drobiowy). Pozostawić mięso w marynacie na 30 min. Sporządzamy puree ziemniaczane z proszku Winiary i mleka.

    Sporządzić sos pieczeniowy Winiary i sos wiśniowy z mrożonych wiśni oraz wódki wiśniówki. Groszek cukrowy gotujemy. Mięso zawijamy w szynkę parmeńska, obsmażamy na patelni grill, następnie pieczmy. Blanszujemy pomidory.

    Formujemy puree z ziemniaków, układamy mięso, wydajemy sos dekorujemy groszkiem cukrowym, tymiankiem, wiśnią, kiełkami rzodkiewki i kwiatem jadalnym.



    Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie,
    nauczyciel: Bogumiła Podgórska







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000