
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa 400 g
- Warzywa mrożone Oerlemans 150 g
- Ser pleśniowy 100 g
- Pieczarki 3 szt.
- Truskawki (duże)
- Sól
- Pieprz
- Pasta włoska
- Oliwa z oliwek
- Śmietana 30 %
- Cebula czerwona
Sposób przyrządzenia:
Sos: w rondelku podsmażamy warzywa z cebulką i odrobiną oliwy. Następnie dodajemy sól i pieprz; miksujemy i dodajemy śmietanę.
Mięso: polędwiczki marynujemy w paście włoskiej z oliwą. Wstawiamy do lodówki na jakieś 5 - 6 godzin. Następnie rozklepujemy bardzo cienko. Solimy i lekko pieprzymy.
Warzywa na patelni podsmażamy, jak zmiękną miksujemy i dodajemy ser pleśniowy i chwilkę gotujemy.
Cały mus wykładamy na mięso i zawijamy w roladkę, tak aby po usmażeniu pokazał się ślimak z mięsa i musu.
Mięso pieczemy w piecu ok. 25 - 30 min w temperaturze 165 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy na grubość 1,5 cm.
Carpaccio: pieczarki i truskawki myjemy, kroimy bardzo cienko i układamy na przemian - raz truskawka raz pieczarka. Na koniec lekko polewamy oliwą smakową.
Talerz lekko polewamy sosem. Kładziemy na sos mięso, zaś carpaccio z pieczarki i truskawki troszkę wyżej od mięsa.
Przygotował: Marcin Witczak, Restauracja Pod Aniołami, Elbląg

Prezentowane danie zapewniło Marcinowi Witczakowi drugie miejsce w Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans - Mikołajki 2008
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|