Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Suflet z dorady z gęsią wątróbką na cieście filo z dodatkiem oleju z homara i pianki limonowej

Składniki: (na 7 porcji)

  • Dorada 7 szt.
  • Foie Gras 0,3 kg
  • Ciasto filo 0,3 kg
  • Szalotka 0,1 kg
  • Oliwa z oliwek 0,05 l
  • Białe wino 0,1 l
  • Śmietana 30% 0,3 l
  • Likier ziołowy 50 cl
  • Łosoś filet surowy 0,2 kg
  • Pietruszka nać 0,1 kg
  • Sok z limonki 0,05 l
  • Masło 0,1 kg
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Krewetka 16/20 0,2 kg
  • Oliwki czarne 0,1 kg
  • Olej z homara 0,01 l
  • Ser Halloumi0,1 kg
  • Sok z limonek 200 ml
  • Emulzoon 6 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Doradę filetujemy, przyprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Łososia blenderujemy ze śmietaną, wywarem rybnym, natką pietruszki oraz z sokiem z limonek. Smarujemy doradę farszem i pieczemy w 120 stopni Celsjusza na około 12 minut.

    Pod sam koniec pieczenia układamy na doradę foie Gras i zapiekamy, aby się lekko rozpuściła. Krewetki smażymy na maśle z dodatkiem soku pomarańczowego i lekko dusimy.

    Sos: szalotkę smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor, dodajemy białe wino, wywar rybny, śmietanę oraz likier ziołowy.

    Ciasto filo: 1 płat ciasta filo smarujemy masłem i przykrywamy drugim. Tak sporządzone ciasto zwijamy w rulon, dzielimy na 7 małych rulonów i wkładamy do pieca na pieczenie, około 6-8 minut na 180 stopni Celsjusza. Faszerujemy serem halloumi oraz czarnymi oliwkami.

    Pianka: sok z limonek i emulzoon łączymy i ubijamy na najwyższych obrotach blenderem.

    Na środku talerza układamy rulon z ciasta filo, na ciasto układamy doradę. Na foie Gras polewamy rybną pianką i dekorujemy w koło talerza sosem oraz olejem z homara, danie uzupełniamy dekoracją ze świeżych ziół i pianką z soku z limonek.



    Przygotował: Łukasz Konik – Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000