Składniki: (na 7 porcji)
- Dorada 7 szt.
- Foie Gras 0,3 kg
- Ciasto filo 0,3 kg
- Szalotka 0,1 kg
- Oliwa z oliwek 0,05 l
- Białe wino 0,1 l
- Śmietana 30% 0,3 l
- Likier ziołowy 50 cl
- Łosoś filet surowy 0,2 kg
- Pietruszka nać 0,1 kg
|
Sok z limonki 0,05 l
Masło 0,1 kg
Sól morska
Pieprz czarny
Krewetka 16/20 0,2 kg
Oliwki czarne 0,1 kg
Olej z homara 0,01 l
Ser Halloumi0,1 kg
Sok z limonek 200 ml
Emulzoon 6 g
|
Sposób przyrządzenia:
Doradę filetujemy, przyprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Łososia blenderujemy ze śmietaną, wywarem rybnym, natką pietruszki oraz z sokiem z limonek. Smarujemy doradę farszem i pieczemy w 120 stopni Celsjusza na około 12 minut.
Pod sam koniec pieczenia układamy na doradę foie Gras i zapiekamy, aby się lekko rozpuściła. Krewetki smażymy na maśle z dodatkiem soku pomarańczowego i lekko dusimy.
Sos: szalotkę smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor, dodajemy białe wino, wywar rybny, śmietanę oraz likier ziołowy.
Ciasto filo: 1 płat ciasta filo smarujemy masłem i przykrywamy drugim. Tak sporządzone ciasto zwijamy w rulon, dzielimy na 7 małych rulonów i wkładamy do pieca na pieczenie, około 6-8 minut na 180 stopni Celsjusza. Faszerujemy serem halloumi oraz czarnymi oliwkami.
Pianka: sok z limonek i emulzoon łączymy i ubijamy na najwyższych obrotach blenderem.
Na środku talerza układamy rulon z ciasta filo, na ciasto układamy doradę. Na foie Gras polewamy rybną pianką i dekorujemy w koło talerza sosem oraz olejem z homara, danie uzupełniamy dekoracją ze świeżych ziół i pianką z soku z limonek.
Przygotował: Łukasz Konik – Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|