Składniki: (na 7 porcji)
- Dorada 7szt po 150g
- Cukinia 500 g
- Mule 7 szt.
- Krewetki królewskie 7 szt. 16/20
- Cytryna 250 g
- Ciasto filo
- Ser halloumi 150 g
- Papryka czerwona 250 g
|
Pomidory 150 g
Czosnek 4 ząbki
Cebula 150 g
Oliwki czarne kalamata 14 szt.
Masło 200 g
Patisony baby 7 szt.
Szczypior
Listki selera naciowego
|
Sposób przyrządzenia:
Z cukinii pociąć wzdłuż na mandolinie cienkie plastry (14szt.) Z filetów z dorady, cukinii i listków selera naciowego zwinąć roladki. Roladki dusimy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem białego wina, soku z połowy cytryny i odrobiną masła.
Paprykę, czosnek, i resztę cukinii kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dzielimy na dwie części. Jedną część: na farsz do trójkącików z ciasta filo. Drugą część: do sosu.
Do 1 części dodajemy jeszcze drobno posiekany szpinak i utarty ser halloumi i formujemy trójkąciki z ciasta filo. Pieczemy je w 180*C ok.6 min. W tym samym czasie do pieca wkładamy wydrążone patisony, do których po upieczeniu włożymy oliwki. Do 2 części dodajemy drobno posiekane oliwki (7szt.) i pomidory bez skórki.
Oczyszczone krewetki i mule smażymy na masełku z cebulką i czosnkiem i dodajemy do nich drugą część posiekanych warzyw i doprawiamy białym winem, sokiem z cytryny , białym octem winnym, cukrem, solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy roladki z dorady (po 2 szt. na porcję), dwa trójkąciki z ciasta filo, po jednej krewetce i jednym mulu i jednym patisonie z oliwką. Sosem z krewetek polewamy przy roladach i dekorujemy dwiema cząstkami z cytryny i szczypiorem.
Przygotowała: Sylwia Bukała - Best Western Hotel Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|