Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Roladki z dorady z rożkami z ciasta filo, warzywną salsą w asyście krewetek i muli

Składniki: (na 7 porcji)

  • Dorada 7szt po 150g
  • Cukinia 500 g
  • Mule 7 szt.
  • Krewetki królewskie 7 szt. 16/20
  • Cytryna 250 g
  • Ciasto filo
  • Ser halloumi 150 g
  • Papryka czerwona 250 g
  • Pomidory 150 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Cebula 150 g
  • Oliwki czarne kalamata 14 szt.
  • Masło 200 g
  • Patisony baby 7 szt.
  • Szczypior
  • Listki selera naciowego

  • Sposób przyrządzenia:

    Z cukinii pociąć wzdłuż na mandolinie cienkie plastry (14szt.) Z filetów z dorady, cukinii i listków selera naciowego zwinąć roladki. Roladki dusimy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem białego wina, soku z połowy cytryny i odrobiną masła.

    Paprykę, czosnek, i resztę cukinii kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dzielimy na dwie części. Jedną część: na farsz do trójkącików z ciasta filo. Drugą część: do sosu.

    Do 1 części dodajemy jeszcze drobno posiekany szpinak i utarty ser halloumi i formujemy trójkąciki z ciasta filo. Pieczemy je w 180*C ok.6 min. W tym samym czasie do pieca wkładamy wydrążone patisony, do których po upieczeniu włożymy oliwki. Do 2 części dodajemy drobno posiekane oliwki (7szt.) i pomidory bez skórki.

    Oczyszczone krewetki i mule smażymy na masełku z cebulką i czosnkiem i dodajemy do nich drugą część posiekanych warzyw i doprawiamy białym winem, sokiem z cytryny , białym octem winnym, cukrem, solą i pieprzem.

    Na talerze wykładamy roladki z dorady (po 2 szt. na porcję), dwa trójkąciki z ciasta filo, po jednej krewetce i jednym mulu i jednym patisonie z oliwką. Sosem z krewetek polewamy przy roladach i dekorujemy dwiema cząstkami z cytryny i szczypiorem.



    Przygotowała: Sylwia Bukała - Best Western Hotel Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000