Składniki:
- Dorada filet świeży b/s 150 g
- Krewetki koktajlowe 10 g
- Małż nowozelandzki 1 szt.
- Ciasto filo 100 g
- Ser halumi 50 g
- Ser Feta 20 g
- Papryka grilowana 20 g
- Świeże małże 80 g
- Liście winogron marynowane 10 g
- Szpinak świeży10 g
- Por 1 szt.
- Syrop z agawy 5 g
|
Oliwki czarne i zielone 20 g
Czosnek 5g
Jajko 50 g v
Natka Pietruszki 5 g
Orzeszki pinii 10g
Rodzynki 5 g
Oliwa z oliwek 10 g
Oregano i inne zioła 5 g
Limonki 3 szt.
Lecytyna sojowa 2 g
Sól
Wino
|
Sposób przyrządzenia:
Podsmażamy pora oraz czosnek. W misce wyrabiamy masę ze szpinaku, liści winogron, sera feta,
krewetek koktajlowych, papryki, oliwek, orzeszków, pietruszki, oregano, rodzynek, jajka. Dodajemy sól i pieprz oraz uprzednio podsmażony czosnek i por.
Muszle małż nowozelandzkich napełniamy powstałym farszem. Rozwijamy ciasto filo i robimy tzw. cygarety które smarujemy syropem z agawy, masłem i żółtkiem. Wstawiamy do pieca.
Doradę kroimy w paski i w ausztycherze układamy na przemian paprykę, ser halloumi i tak
postępujemy do samego środka. Całość posypujemy świeżymi ziołami doprawiamy i wstawiamy
do pieca.
Śwież małże przygotowujemy i układamy na talerzu. Robimy sos piankowy. Całość dekorujemy.
Przygotował: Robert Wojnarowski - Hotel Jan III Sobieski, Warszawa. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|