Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Różowa dorada z paprykami i serem halloumi, sałatka z owoców morza z lekkim greckim zabarwieniem; cygaretka z syropem agawowym i piankowa pierzynka na świeżych mulach

Składniki:

  • Dorada filet świeży b/s 150 g
  • Krewetki koktajlowe 10 g
  • Małż nowozelandzki 1 szt.
  • Ciasto filo 100 g
  • Ser halumi 50 g
  • Ser Feta 20 g
  • Papryka grilowana 20 g
  • Świeże małże 80 g
  • Liście winogron marynowane 10 g
  • Szpinak świeży10 g
  • Por 1 szt.
  • Syrop z agawy 5 g
  • Oliwki czarne i zielone 20 g
  • Czosnek 5g
  • Jajko 50 g v
  • Natka Pietruszki 5 g
  • Orzeszki pinii 10g
  • Rodzynki 5 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Oregano i inne zioła 5 g
  • Limonki 3 szt.
  • Lecytyna sojowa 2 g
  • Sól
  • Wino

  • Sposób przyrządzenia:

    Podsmażamy pora oraz czosnek. W misce wyrabiamy masę ze szpinaku, liści winogron, sera feta, krewetek koktajlowych, papryki, oliwek, orzeszków, pietruszki, oregano, rodzynek, jajka. Dodajemy sól i pieprz oraz uprzednio podsmażony czosnek i por.

    Muszle małż nowozelandzkich napełniamy powstałym farszem. Rozwijamy ciasto filo i robimy tzw. cygarety które smarujemy syropem z agawy, masłem i żółtkiem. Wstawiamy do pieca.

    Doradę kroimy w paski i w ausztycherze układamy na przemian paprykę, ser halloumi i tak postępujemy do samego środka. Całość posypujemy świeżymi ziołami doprawiamy i wstawiamy do pieca.

    Śwież małże przygotowujemy i układamy na talerzu. Robimy sos piankowy. Całość dekorujemy.



    Przygotował: Robert Wojnarowski - Hotel Jan III Sobieski, Warszawa. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000