Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczka wieprzowa z grasicą i borowikami na mini ratatouille i cieście francuskim, podana z sosem karmelowym i pianką chrzanową

Składniki: (4 porcje)

  • Polędwiczka wieprzowa 400 g
  • Grasica 150 g
  • Borowik połówki Oerlemans 100 g
  • Śmietana 30% 50 ml
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 50 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Cebula kostka Oerlemans 50 g
  • Oliwa z oliwek
Sos karmelowy:
  • Syrop klonowy 40 ml
  • Ocet balsamiczny 20 ml
  • Żur biały 40 ml
  • Fond cielęcy 80 ml
  • Winiak pałacowy 20 ml
  • Masło 20 g
Mini ratatouille:
  • Mieszanka Ratatuille Oerlemans 20 g
  • Pomidorina 50 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Bazylia
  • Ciasto francuskie 100 g
Pianka chrzanowa:
  • Mleko 200 ml
  • Śmietana 12% 50 ml
  • Wino białe 50 ml
  • Bulion 100 ml
  • Lecytyna sojowa 2 g
  • Wasabi 1 g


Sposób przyrządzenia:

Polędwiczkę zamarynować w oleju, przyprawach i ziołach, następnie grillować. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać borowiki. Oczyścić grasicę. Dusić. Dodać śmietanę, przyprawy, zioła i jaja. Wszystko razem zmiksować.

Obtoczyć musem z grasicy polędwiczkę, zawinąć w folię, na 10 min wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 100 stopni Celsjusza. Warzywa (mieszankę Ratatuille Oerlemans) chwilę podsmażyć z czosnkiem, dodać pomidorinę, doprawić do smaku. Z ciasta francuskiego wyciąć koła i upiec.

Syrop klonowy karmelizujemy, redukujemy go octem balsamicznym, następnie dolewamy żur i fond. Po odparowaniu zaciągamy masłem. Mleko, śmietanę i bulion podgrzewamy do temperatury 60 stopni Celsjusza. Redukujemy winem, dodajemy wasabi i lecytynę miksujemy, aż powstanie pianka.

Na talerzu układamy warzywa, krążek z ciasta francuskiego. Obok lejemy sos karmelowy. Całość dekorujemy pianką chrzanową i tymiankiem.

Przygotowali: Ewa Bałdyś i Artur Sienkiewicz,
Centrum Astoria, Białystok




Prezentowane danie zapewniło jego autorom zwycięstwo w Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.






Zobaczcie Państwo :

Polędwiczka wieprzowa z grasicą i borowikami

Szynka parmeńska nadziewana dynią i szparagami na groszku cukrowym i sosie z papai


Roladka z polędwiczki wieprzowej z carpaccio truskawkowo – pieczarkowym

Wątróbka z pieca z żurawiną

Polędwiczka wieprzowa po angielsku



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000