
Składniki:
- Szynka parmeńska 200 g
- Szparagi białe 100 g
- Dynia mrożona 100 g
- Grano-Padana 25 g
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Groszek cukrowy 80 g
- Cukier muscovado
- Ocet balsamiczny
|
Sos z papai:
- Dynia mrożona 100 g
- Miód 20 g
- Sok jabłkowy 100 ml
- Mus z papai 50 g
- Cayen
|
Sposób przyrządzenia:
Szparagi pokroić w kostkę, wymieszać z dynią i Grana Padano. Przyprawić solą i pieprzem. Szynkę zwijać i nadziewać farszem.
Muscovado skarmelizować, dodać groszek cukrowy, zblanszować. Wyjąć groszek cukrowy. Dodać ocet balsamiczny i zredukować. Pozostałą dynię zmiksować z sokiem jabłkowym, miodem i winem białym.
Na talerzu ułożyć groszek cukrowy, roladki z szynki nadziewane farszem ze szparagów i dyni. Obok polać sos z papai i sos z octu balsamicznego. Dekorować tymiankiem.
Przygotowali: Ewa Bałdyś i Artur Sienkiewicz, Centrum Astoria, Białystok

Prezentowane danie zapewniło jego autorom zwycięstwo w Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|