Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Dorada w dwóch odsłonach

Składniki: (na 7porcji)

  • Dorada 7 szt.
  • Ośmiornice 350 g
  • Oliwki zielone 180 g
  • Oliwki czarne 180 g
  • Pomidory suszone z zalewy 250 g
  • Marchewka 700 gv
  • Seler 180 g
  • Pietruszka korzeń 180 g
  • Czerwona cebula 120 g
  • Halloumi 140 g
  • Mąka 250 g
  • Czarne trufle 30 g
  • Ouzo 50 g
  • Oliwa z oliwek
  • Limona
  • Czosnek
  • Masło
  • Mięta
  • Tymianek, Rozmaryn
  • Sól, Pieprz

  • Sposób przyrządzenia:

    Mąkę zagnieść z gorącą wodą na ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 20 min. Podzielić na 7 części. Wałkować na cienkie placki. Opiekać z dwóch stron na suchej dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem. Ośmiornice zamarynować z czosnkiem, suszonymi pomidorami i plasterkami trufli.

    Zielone oliwki posiekać z ząbkiem czosnku i częścią suszonych pomidorów wykorzystanych do marynowania ośmiornic oraz tymiankiem. Czarne oliwki posiekać z otartą skórką z limony i miętą.

    Oddzielić ości z dorady nacinając z jednej strony od ogona do głowy, a z drugiej strony od głowy do ogona. Na jednej stronie położyć pastę z zielonych, a na drugiej czarnych oliwek i zawinąć, przesmarować oliwą. Piec 8 min w 170°C.

    Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie z cebulą pokrojoną w pióra i selerem pokrojonym w słupki. Dodać pozostałe pomidory, trufle i czosnek z marynaty. Podlać wodą, dołożyć gałązkę rozmarynu, dusić ok. 6 min do odparowania wody.

    Dodać łyżkę masła, rozgrzać i dorzucić ośmiornice, chwilę smażyć razem, flambirować ouzo. Podlać jeszcze wodą, aby uzyskać sos, dodać halloumi pokrojone w kostkę i zagrzać razem.



    Przygotował: Marcin Zator – Hotel System Premium, Wrocław. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000