Składniki: (na 7porcji)
- Dorada 7 szt.
- Ośmiornice 350 g
- Oliwki zielone 180 g
- Oliwki czarne 180 g
- Pomidory suszone z zalewy 250 g
- Marchewka 700 gv
- Seler 180 g
- Pietruszka korzeń 180 g
- Czerwona cebula 120 g
- Halloumi 140 g
|
Mąka 250 g
Czarne trufle 30 g
Ouzo 50 g
Oliwa z oliwek
Limona
Czosnek
Masło
Mięta
Tymianek, Rozmaryn
Sól, Pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Mąkę zagnieść z gorącą wodą na ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 20 min. Podzielić na 7 części. Wałkować na cienkie placki. Opiekać z dwóch stron na suchej dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem. Ośmiornice zamarynować z czosnkiem, suszonymi pomidorami i plasterkami trufli.
Zielone oliwki posiekać z ząbkiem czosnku i częścią suszonych pomidorów wykorzystanych do marynowania ośmiornic oraz tymiankiem. Czarne oliwki posiekać z otartą skórką z limony i miętą.
Oddzielić ości z dorady nacinając z jednej strony od ogona do głowy, a z drugiej strony od głowy do ogona. Na jednej stronie położyć pastę z zielonych, a na drugiej czarnych oliwek i zawinąć, przesmarować oliwą. Piec 8 min w 170°C.
Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie z cebulą pokrojoną w pióra i selerem pokrojonym w słupki. Dodać pozostałe pomidory, trufle i czosnek z marynaty. Podlać wodą, dołożyć gałązkę rozmarynu, dusić ok. 6 min do odparowania wody.
Dodać łyżkę masła, rozgrzać i dorzucić ośmiornice, chwilę smażyć razem, flambirować ouzo. Podlać jeszcze wodą, aby uzyskać sos, dodać halloumi pokrojone w kostkę i zagrzać razem.
Przygotował: Marcin Zator – Hotel System Premium, Wrocław. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|