Składniki: (na 7porcji)
- Dorada filet 0,70kg
- Krewetka tygrysia 16/20 -14 szt.
- Ciasto filo
- Cherry pomidorki 0,14 kg
- Oliwki czarne i zielone 0,28 kg
- Ser halloumi 0,14 kg
- Czosnek
- Świeży imbir
- Tymianek
|
Grapefruit
Sól
Cukier
Białe wino
Szafran
Masło
Cytryna
Oliwa z oliwek
Szczypior, Por do dekoracji
|
Sposób przyrządzenia:
Produkty myjemy pod bieżącą wodą. Pomidorki kroimy na ćwiartki, ser halloumi w kostkę. Dodajemy pokrojone oliwki i łączymy z dressingiem z oliwy, czosnku, tymianku, soku grapefruita, cytryny, soli i cukru.
Ciasto filo formujemy w koszyczki i pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Doradę przyprawiamy imbirem, czosnkiem, sola i cukrem. Dodajemy krewetkę, zawijamy roladkę i pieczemy w piecu w temperaturze 160°C przez 12 minut.
Wino wlewamy na patelnię, dodajemy szafran, cukier, sok z cytryny i masło. Doprowadzamy do konsystencji sosu. Wszystko łączymy na talerzu i dekorujemy sosem szafranowym.
Przygotował: Bartłomiej Heba - Hotel Radisson Sas, Warszawa. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|