Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Dorada pieczona z plackiem z cukinii z dodatkiem oliwek i sera Halloumi, z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku

Składniki: (na 1 porcję)

  • Dorada 1 szt.
  • Cukinia 0,080 kg
  • Oliwki 0,020 kg
  • Ser Halloumi 0,020 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 0,015 kg
  • Krewetki Black Tiger 0,050 kg
  • Kolendra
  • Sos Chili
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz Biały
  • Tymianek
  • Wino Białe Półwytrawne
  • Masło

  • Sposób przyrządzenia:

    Przygotować marynatę do ryby z kolendry, sosu chili, czosnku, soli i pieprzu białego. Dokładnie natrzeć wyczyszczoną i wypatroszoną rybę, odstawić do lodówki na około 20 minut.

    W tym czasie tarkujemy cukinię, lekko solimy i odstawiamy na sicie, żeby odciekał nadmiar wody. Oliwki kroimy, ser halloumi tarkujemy na grubych oczkach. Odciśniętą cukinię mieszamy z oliwkami, serem, jajkiem, bułką tartą i przyprawiamy solą, świeżym wyciśniętym czosnkiem, białym pieprzem i tymiankiem.

    Piec nagrzewamy do temperatury 240º C. Na blachach wysłanych papierem do pieczenia układamy ryby, z cukinii formujemy kółka na blasze. Rybę i placki z cukinii wstawiamy do pieca na 8 minut w temperaturze 240º C.

    W trakcie pieczenia na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim świeży posiekany czosnek, na tym przesmażamy krewetki, podlewamy winem i odparowujemy.

    Po 8 minutach wyjmujemy rybę i placki z pieca, układamy na talerzu. Do sosu z krewetek dodajemy kolendrę i sos chili. Podajemy danie z tak przygotowanym sosem i krewetkami.



    Przygotował: Lenczewski Artur - Restauracja Toast, Białystok. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.


    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"







    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000