Składniki: (na 1 porcję)
- Dorada 1 szt.
- Cukinia 0,080 kg
- Oliwki 0,020 kg
- Ser Halloumi 0,020 kg
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 0,015 kg
- Krewetki Black Tiger 0,050 kg
- Kolendra
|
Sos Chili
Czosnek
Sól
Pieprz Biały
Tymianek
Wino Białe Półwytrawne
Masło
|
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę do ryby z kolendry, sosu chili, czosnku, soli i pieprzu białego. Dokładnie natrzeć wyczyszczoną i wypatroszoną rybę, odstawić do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie tarkujemy cukinię, lekko solimy i odstawiamy na sicie, żeby odciekał nadmiar wody. Oliwki kroimy, ser halloumi tarkujemy na grubych oczkach. Odciśniętą cukinię mieszamy z oliwkami, serem, jajkiem, bułką tartą i przyprawiamy solą, świeżym wyciśniętym czosnkiem, białym pieprzem i tymiankiem.
Piec nagrzewamy do temperatury 240º C. Na blachach wysłanych papierem do pieczenia układamy ryby, z cukinii formujemy kółka na blasze. Rybę i placki z cukinii wstawiamy do pieca na 8 minut w temperaturze 240º C.
W trakcie pieczenia na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim świeży posiekany czosnek, na tym przesmażamy krewetki, podlewamy winem i odparowujemy.
Po 8 minutach wyjmujemy rybę i placki z pieca, układamy na talerzu. Do sosu z krewetek dodajemy kolendrę i sos chili. Podajemy danie z tak przygotowanym sosem i krewetkami.
Przygotował: Lenczewski Artur - Restauracja Toast, Białystok. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|