Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Dorada zapiekana z orzeszkami Pini, tempanadą oraz warzywną musaką

Składniki: (na 6 porcji)

  • Filet z dorady 0,900 kg
  • Orzeszki Pini 0,050 kg
  • Pieczywo tostowe 0,080 kg
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Białe wino 0,050 l
  • Masło 0,100 kg
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajka 7 szt.
  • Głowy dorady z kręgosłupem 2 szt.
  • Cytryna 1 szt.
  • Uzo 0,050 kg
  • Oliwki czarne 0,050 kg
  • Anchois 0,010 kg
  • Kapary 0,050 kg
  • Tuby z kalmarów 7 szt.
  • Musztarda 0,010
  • Marchew 0,050 kg
  • Bakłażan 0,100 kg
  • Ser halloumi 0,050 kg
  • Papryka 0,100 kg

  • Sposób przyrządzenia:

    Umyte filety dorady lekko skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem - odkładamy. Orzeszki Pini, posiekaną pietruszkę, pieczywo, masło oraz białe wino miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Mus układamy na filety dorady i zapiekamy w piecu w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 10 min. Kapary, anchois oraz oliwki czarne kroimy w drobną kosteczkę i dokładnie mieszamy. Tempanade układamy po upieczeniu na doradzie.

    Z głów dorady oraz warzyw gotujemy mocny, esencjonalny wywar. Po przecedzeniu do wywaru dodajemy uzo oraz sok z cytryny. Sos zaciągamy żółtkami i przyprawiamy. Wlewamy do miseczki i na wierzch układamy tuby z kalmarów.

    Bakłażana i cukinie kroimy w długie plastry. Paprykę pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 min. Następnie z papryki ściągamy odchodzącą skórkę. Warzywa przekładamy na zmianę w blaszce razem z serem halloumi. Na wierzch wylewamy ubite białka jajek. Całość zapiekamy w piecu w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 20 min.

    Oliwki, kapary oraz anchois kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy jedno jajko oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Mus przekładamy w tubę do faszerowania i wciskamy farsz do kalmarów. Kalmary spinamy małą wykałaczką, tak żeby farsz nie wypłynął. Tuby pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 8 min.



    Przygotował: Krzysztof Bonk – Hotel Warszawa, Augustów. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.


    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"





    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000