Składniki: (na 6 porcji)
- Filet z dorady 0,900 kg
- Orzeszki Pini 0,050 kg
- Pieczywo tostowe 0,080 kg
- Pietruszka 1 pęczek
- Białe wino 0,050 l
- Masło 0,100 kg
- Sól
- Pieprz
- Jajka 7 szt.
- Głowy dorady z kręgosłupem 2 szt.
- Cytryna 1 szt.
|
Uzo 0,050 kg
Oliwki czarne 0,050 kg
Anchois 0,010 kg
Kapary 0,050 kg
Tuby z kalmarów 7 szt.
Musztarda 0,010
Marchew 0,050 kg
Bakłażan 0,100 kg
Ser halloumi 0,050 kg
Papryka 0,100 kg
|
Sposób przyrządzenia:
Umyte filety dorady lekko skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem - odkładamy. Orzeszki Pini, posiekaną pietruszkę, pieczywo, masło oraz białe wino miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mus układamy na filety dorady i zapiekamy w piecu w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 10 min.
Kapary, anchois oraz oliwki czarne kroimy w drobną kosteczkę i dokładnie mieszamy. Tempanade układamy po upieczeniu na doradzie.
Z głów dorady oraz warzyw gotujemy mocny, esencjonalny wywar. Po przecedzeniu do wywaru dodajemy uzo oraz sok z cytryny. Sos zaciągamy żółtkami i przyprawiamy. Wlewamy do miseczki i na wierzch układamy tuby z kalmarów.
Bakłażana i cukinie kroimy w długie plastry. Paprykę pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 min. Następnie z papryki ściągamy odchodzącą skórkę. Warzywa przekładamy na zmianę w blaszce razem z serem halloumi. Na wierzch wylewamy ubite białka jajek. Całość zapiekamy w piecu w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 20 min.
Oliwki, kapary oraz anchois kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy jedno jajko oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Mus przekładamy w tubę do faszerowania i wciskamy farsz do kalmarów. Kalmary spinamy małą wykałaczką, tak żeby farsz nie wypłynął. Tuby pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 8 min.
Przygotował: Krzysztof Bonk – Hotel Warszawa, Augustów. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|