Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczka wieprzowa po angielsku z marynowanymi gruszkami i sosem żurawinowym

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe 2 szt. po 150 g
  • Gruszki marynowane 4 szt.
  • Brandy 50 ml
  • Czerwone wino
  • Zielony pieprz
  • Bagietka
  • Żurawina 100 g
  • Cukier
  • Cynamon
  • Budyń waniliowy
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • Jałowiec
  • Liście sałaty (do dekoracji)
  • Czerwony melon (do dekoracji)


Sposób przyrządzenia:

Polędwiczkę wieprzową marynujemy w jałowcu, oliwie, czosnku i przyprawach.

Żurawinę wrzucamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody i czerwonego wina. Dodajemy cukier, cynamon, całość dokładnie mieszamy i zagęszczamy budyniem waniliowym.

Gruszki przyrządzamy wcześniej. Myjemy, obieramy, kroimy na połówki. Oczyszczone z pestek wrzucamy do wrzątku z odrobiną kwasku cytrynowego. Gotujemy przez kilka minut, aby lekko zmiękły, wyjmujemy i przepłukujemy zimną wodą. Układamy w słoikach. Gotujemy zalewę z wody i przypraw aromatycznych (goździki, ziele angielskie). Zalewamy gruszki i odstawiamy do schłodzenia.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy polędwiczki, obsmażamy z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wrzucamy do rozgrzanego pieca na 7 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W między czasie dekorujemy talerz sałatą i owocami. Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu, podajemy z bagietką.

Przygotowali: Dariusz Ostojski oraz Cezary Jaksim – Hotel Amax, Mikołajki



Przygotowując prezentowane danie Dariusz Ostojski oraz Cezary Jaksim wywalczyli trzecie miejsce podczas Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans







Zobaczcie Państwo :

Polędwiczka wieprzowa z grasicą i borowikami

Szynka parmeńska nadziewana dynią i szparagami na groszku cukrowym i sosie z papai


Roladka z polędwiczki wieprzowej z carpaccio truskawkowo – pieczarkowym

Wątróbka z pieca z żurawiną

Polędwiczka wieprzowa po angielsku



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000