
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe 2 szt. po 150 g
- Gruszki marynowane 4 szt.
- Brandy 50 ml
- Czerwone wino
- Zielony pieprz
- Bagietka
- Żurawina 100 g
- Cukier
|
- Cynamon
- Budyń waniliowy
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- Jałowiec
- Liście sałaty (do dekoracji)
- Czerwony melon (do dekoracji)
|
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę wieprzową marynujemy w jałowcu, oliwie, czosnku i przyprawach.
Żurawinę wrzucamy do rondelka, zalewamy odrobiną wody i czerwonego wina. Dodajemy cukier, cynamon, całość dokładnie mieszamy i zagęszczamy budyniem waniliowym.
Gruszki przyrządzamy wcześniej. Myjemy, obieramy, kroimy na połówki. Oczyszczone z pestek wrzucamy do wrzątku z odrobiną kwasku cytrynowego. Gotujemy przez kilka minut, aby lekko zmiękły, wyjmujemy i przepłukujemy zimną wodą. Układamy w słoikach. Gotujemy zalewę z wody i przypraw aromatycznych (goździki, ziele angielskie). Zalewamy gruszki i odstawiamy do schłodzenia.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy polędwiczki, obsmażamy z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wrzucamy do rozgrzanego pieca na 7 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W między czasie dekorujemy talerz sałatą i owocami. Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu, podajemy z bagietką.
Przygotowali: Dariusz Ostojski oraz Cezary Jaksim – Hotel Amax, Mikołajki

Przygotowując prezentowane danie Dariusz Ostojski oraz Cezary Jaksim wywalczyli trzecie miejsce podczas Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans
Zobaczcie Państwo :
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|