Składniki: (na 4 porcje)
- Czarne oliwki bez pestek 80 g
- Suszone pomidory 80 g
- Oliwa z oliwek Extra Vergin
- Limonki 3 szt.
- Ser Halloumi100 g
- Papryka chilli10 g
- Orzeszki pinii 10 g
- Suszona papryka chili, pokrojona w cienkie paski
- Ciasto Fillo 60 g
- Jajo 1 szt.
|
Bakłażan 80 g
Cukinia 80 g
Pomidory bez skóry w zalewie 80 g
Cebula 30 g
Owoce morza 120 g
Śmietana 36% 100 ml
Wino wytrawne białe 50 ml
Szafran pręciki
Sól , Pieprz, Czosnek
Świeże oregano, Świeży tymianek
|
Sposób przyrządzenia:
Doradę umyć, osuszyć, wyfiletować i usunąć ości. Oliwki zblenderować z dodatkiem czosnku, oregano, soku z limonki i oliwy z oliwek.
Filety doprawić, posmarować pastą z oliwek, wyłożyć suszonymi pomidorami, doprawić do smaku. Rybę ułożyć na plastrach limonki, skropić oliwą, dodać świeży tymianek. Piec w temperaturze 160st C przez 8 minut.
Bakłażany i cukinię pokroić w cienkie plastry i zgrillować. Dodać wcześniej przygotowany sos pomidorowy i zawinąć w ciasto fillo. Usmażyć w oliwie z oliwek.
Ser odsączyć, pokroić w plastry i usmażyć z dodatkiem suszonej oraz pokrojonej w drobną kostkę papryki chilli. Ze śmietany, wina, szafranu i owoców morza przygotować ragout. Wcześniej przygotowane produkty układamy dekoracyjnie na podgrzanych talerzach.
Przygotował: Mariusz Bogusz - Hotel Holiday Inn, Warszawa. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|