Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.01.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Pieczona dorada podana z sakiewką grillowanych warzyw oraz szafranowym ragout z owocami morza

Składniki: (na 4 porcje)

  • Czarne oliwki bez pestek 80 g
  • Suszone pomidory 80 g
  • Oliwa z oliwek Extra Vergin
  • Limonki 3 szt.
  • Ser Halloumi100 g
  • Papryka chilli10 g
  • Orzeszki pinii 10 g
  • Suszona papryka chili, pokrojona w cienkie paski
  • Ciasto Fillo 60 g
  • Jajo 1 szt.
  • Bakłażan 80 g
  • Cukinia 80 g
  • Pomidory bez skóry w zalewie 80 g
  • Cebula 30 g
  • Owoce morza 120 g
  • Śmietana 36% 100 ml
  • Wino wytrawne białe 50 ml
  • Szafran pręciki
  • Sól , Pieprz, Czosnek
  • Świeże oregano, Świeży tymianek

  • Sposób przyrządzenia:

    Doradę umyć, osuszyć, wyfiletować i usunąć ości. Oliwki zblenderować z dodatkiem czosnku, oregano, soku z limonki i oliwy z oliwek.

    Filety doprawić, posmarować pastą z oliwek, wyłożyć suszonymi pomidorami, doprawić do smaku. Rybę ułożyć na plastrach limonki, skropić oliwą, dodać świeży tymianek. Piec w temperaturze 160st C przez 8 minut.

    Bakłażany i cukinię pokroić w cienkie plastry i zgrillować. Dodać wcześniej przygotowany sos pomidorowy i zawinąć w ciasto fillo. Usmażyć w oliwie z oliwek.

    Ser odsączyć, pokroić w plastry i usmażyć z dodatkiem suszonej oraz pokrojonej w drobną kostkę papryki chilli. Ze śmietany, wina, szafranu i owoców morza przygotować ragout. Wcześniej przygotowane produkty układamy dekoracyjnie na podgrzanych talerzach.



    Przygotował: Mariusz Bogusz - Hotel Holiday Inn, Warszawa. Danie prezentowane podczas III Festiwalu Kuchni Greckiej.

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000