Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
15.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Dorsz w confit i trawie cytrynowej podany z wędzonym kremem ziemniaczanym faszerowanym serkiem kremowym i koprem włoskim oraz spaghetti  z marchwi ozdobione wakami w asyście casavy oraz sosu jabłkowo-chrzanowo-limonkowego

Składniki (na 10 porcji):

  • Ziemniaki ugotowane 600 g
  • Serek kremowy 300 g
  • Łodyżki fenela 1 łyżka
  • Masło wędzone 60 g
  • Śmietana kremowa ok. 60 ml
  • Pieprz biały
  • Parmezan 30 g
  • Olej w sprayu
  • Dorsz oczyszczony filet 700 g
  • Trawa cytrynowa 3 szt.
  • Tymianek 16 gałązek
  • Sól
  • Cytryna 1 szt.
  • Tłuszcz kaczy 150 g
  • Olej 800 ml
  • Casava 500 g
  • Masło 80 g.
  • Jabłka 2 szt.
  • Chrzan 3 łyżki
  • Sok z 1 limonki
  • Śmietana kremowa 70 ml
  • Wątróbki z dorsza 130 g
  • Koniak 30 ml
  • Pieprz czarny z młynka
  • Marchew 300 g
  • Wakame 10 g
  • Cukier
  • Masło

  • Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki przetrzeć przez sitko gdy są gorące. W garnku rozpuścić masło wędzone wraz ze śmietaną, dodać ziemniaki i wyrobić na gładka masę, doprawić solą.

    Włożyć do worka cukierniczego. Serek wymieszać z drobno pokrojonym fenelem, doprawić sola i pieprzem i włożyć do kolejnego worka cukierniczego.

    W metalowym ringu (foremka) układać na brzegu ziemniaki tak, aby w środku pozostało miejsce na serek. Po wciśnięciu serka przykryć wszystko pozostałymi ziemniakami i wygładzić. Posypać parmezanem i spryskać delikatnie olejem w sprayu, następnie opalić delikatnie palnikiem do brązowego koloru.

    W garnku podgrzać tłuszcz z olejem, tymiankiem, trawą cytrynową, pokrojoną cytryną do temp. 120ºC przez 10 minut. Włożyć dorsza i w tej temp. gotować go ok. 20 minut.

    Casavę obrać, wykroić twardy środek. Gotować w osolonej wodzie z masłem na małym ogniu, aż będzie miękka.

    Jabłka, chrzan, sok z limonki wraz ze śmietaną zblendować, następnie przetrzeć przez sitko. Gotować na wolnym ogniu ok. 4 minut. Doprawić.

    Koniak odbarować i wymieszać z wątróbkami, solą, pieprzem i tymiankiem. Zostawić na ok. 20 minut.

    Marchew obrać i wykroić na mandolinie paski spaghetti, ugotować na pół twardo. Wakame namoczyć i zostawić na 10 minut. Uformować rulonik z marchwi i nadziać wakeme. Spryskać oliwą i zapiec 5 minut w piecu.

    Dzięki przygotowaniu prezentowanego dania Rafał Godziemski i Grażyna Marciniak - England Culinary Team, zajęli I miejsce podczas konkursu: Dorszowe Żniwa 2008.



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"





    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


    "GRATULACJE"
    (30.07.2008 - 14:22)  (Retigo cullinary team Czechy)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000