
Składniki (na 10 porcji):
- Ziemniaki ugotowane 600 g
- Serek kremowy 300 g
- Łodyżki fenela 1 łyżka
- Masło wędzone 60 g
- Śmietana kremowa ok. 60 ml
- Pieprz biały
- Parmezan 30 g
- Olej w sprayu
- Dorsz oczyszczony filet 700 g
- Trawa cytrynowa 3 szt.
- Tymianek 16 gałązek
- Sól
- Cytryna 1 szt.
- Tłuszcz kaczy 150 g
|
Olej 800 ml
Casava 500 g
Masło 80 g.
Jabłka 2 szt.
Chrzan 3 łyżki
Sok z 1 limonki
Śmietana kremowa 70 ml
Wątróbki z dorsza 130 g
Koniak 30 ml
Pieprz czarny z młynka
Marchew 300 g
Wakame 10 g
Cukier
Masło |
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki przetrzeć przez sitko gdy są gorące. W garnku rozpuścić masło wędzone wraz ze śmietaną, dodać ziemniaki i wyrobić na gładka masę, doprawić solą.
Włożyć do worka cukierniczego. Serek wymieszać z drobno pokrojonym fenelem, doprawić sola i pieprzem i włożyć do kolejnego worka cukierniczego.
W metalowym ringu (foremka) układać na brzegu ziemniaki tak, aby w środku pozostało miejsce na serek. Po wciśnięciu serka przykryć wszystko pozostałymi ziemniakami i wygładzić. Posypać parmezanem i spryskać delikatnie olejem w sprayu, następnie opalić delikatnie palnikiem do brązowego koloru.
W garnku podgrzać tłuszcz z olejem, tymiankiem, trawą cytrynową, pokrojoną cytryną do temp. 120ºC przez 10 minut. Włożyć dorsza i w tej temp. gotować go ok. 20 minut.
Casavę obrać, wykroić twardy środek. Gotować w osolonej wodzie z masłem na małym ogniu, aż będzie miękka.
Jabłka, chrzan, sok z limonki wraz ze śmietaną zblendować, następnie przetrzeć przez sitko. Gotować na wolnym ogniu ok. 4 minut. Doprawić.
Koniak odbarować i wymieszać z wątróbkami, solą, pieprzem i tymiankiem. Zostawić na ok. 20 minut.
Marchew obrać i wykroić na mandolinie paski spaghetti, ugotować na pół twardo. Wakame namoczyć i zostawić na 10 minut. Uformować rulonik z marchwi i nadziać wakeme. Spryskać oliwą i zapiec 5 minut w piecu.
 | Dzięki przygotowaniu prezentowanego dania Rafał Godziemski i Grażyna Marciniak - England Culinary Team, zajęli I miejsce podczas konkursu: Dorszowe Żniwa 2008. |
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|