
Składniki (na 10 porcji):
- kotlet barani 0,160 kg
- pieprz zielony 0,020 kg
- pieprz różowy 0,010 kg
- musztarda dijon 0,030 kg
- oliwa 0,030 l
- ananas 0,1 kg
- miód 0,020 kg
- mięta
- cukier
- wino białe 0,025 l
|
sos karmelowo-porzeczkowy:
porzeczki białe 0,1 kg
cukier
wino białe 0,025 l
sos winno-jeżynowy:
jeżyny 0,1 kg
miód
wino czerwone 0,025 l
mufinki:
mąka 60 g
woda 40 ml
olej 20 ml |
Sposób przyrządzenia:
Mięso smażymy, następnie smarujemy musztardą dijon i obtaczamy w posiekanych pieprzach, pieczemy 12-15 min w temp.180˚C.
Mufinki: z podanych składników robimy ciasto parzone, po wychłodzeniu smażymy w głębokim tłuszczu.
Sos porzeczkowy: przesmażamy porzeczki na maśle z dodatkiem oliwy i podlewamy białym winem, odparowujemy i dodajemy karmel.
Sos jeżynowy: smażymy jeżyny, podlewamy czerwonym winem, odparowujemy i dodajemy miód akacjowy.
Ananas: karmelizujemy cukier z miodem i dodajemy ananasa, sok z cytryny i miętę, następnie podlewamy białym winem i odparowujemy.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|