
Składniki (na 1 porcje):
- Pierś z kaczki 150 g
- Podgrzybek marynowany 60 g
- Korniszon 40 g
- Olej sezamowy 10 kropel
- Chleb tostowy 30 g
- Żółtka jaja przepiórczego 3 sztuki
- Miód
- Szczypior
|
Sól
Pieprz
Rumianek 4 torebki ekspresowe
Ocet balsamiczny 100 ml
Cukier brązowy 50 g
Pieprz czerwony w zalewie 20 ziarenek
Suszona żurawina 10 g
|
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kaczki drobno siekamy, dodajemy posiekany podgrzybek, korniszon, szczypior, olej sezamowy, miód. Wszystko to razem dokładnie mieszamy przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Sos: W 200 ml wody zaparzamy przez 10 minut torebki z rumiankiem. Przelewamy do rondelka, dodajemy ocet i cukier i odparowujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dodajemy żurawinę i pieprz, odstawiamy do wystygnięcia.
Gotowy tatar wykładamy na tost, dekorujemy pieczonym żółtkiem jaja i lekko skrapiamy sosem.
Przygotowali: Piotr Kwaśny i Marek Adamski z Restauracji Orle Gniazdo we Wrocławiu

Piotr Kwaśny i Marek Adamski prezentują zwycięskie dania Kulinarnej Gali TGH we Wrocławiu
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|