Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Siekana kacza pierś serwowana na toście w osłonie sosu rumiankowo-żurawinowego

Składniki (na 1 porcje):

  • Pierś z kaczki 150 g
  • Podgrzybek marynowany 60 g
  • Korniszon 40 g
  • Olej sezamowy 10 kropel
  • Chleb tostowy 30 g
  • Żółtka jaja przepiórczego 3 sztuki
  • Miód
  • Szczypior
  • Sól
  • Pieprz
  • Rumianek 4 torebki ekspresowe
  • Ocet balsamiczny 100 ml
  • Cukier brązowy 50 g
  • Pieprz czerwony w zalewie 20 ziarenek
  • Suszona żurawina 10 g

  • Sposób przyrządzenia:

    Pierś z kaczki drobno siekamy, dodajemy posiekany podgrzybek, korniszon, szczypior, olej sezamowy, miód. Wszystko to razem dokładnie mieszamy przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

    Sos: W 200 ml wody zaparzamy przez 10 minut torebki z rumiankiem. Przelewamy do rondelka, dodajemy ocet i cukier i odparowujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dodajemy żurawinę i pieprz, odstawiamy do wystygnięcia.

    Gotowy tatar wykładamy na tost, dekorujemy pieczonym żółtkiem jaja i lekko skrapiamy sosem.


    Przygotowali: Piotr Kwaśny i Marek Adamski z Restauracji Orle Gniazdo we Wrocławiu




    Piotr Kwaśny i Marek Adamski prezentują zwycięskie dania Kulinarnej Gali TGH we Wrocławiu













    Zobaczcie Państwo :

    Pergaminowe jajo wypełnione galimatiasem

    Galimatias marcepanowo-kasztanowy


    Siekana kacza pierś serwowana na toście

    Marynowany łosoś w otoczce



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


    "Ciekawe..."
    (25.11.2008 - 23:35)  (Łukasz Szewczyk fruitcarving.p...)
    "Fruitcarving"
    (25.11.2008 - 23:48)  (Seba.K)
     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000