
Składniki (na 1 porcje):
- Papryka mix paski Oerlemans 100 g
- Dynia kostka Oerlemans 100 g
- Borowik Oerlemans 40 g
- Fasolka szparagowa zielona
Oerlemans 40 g
- Zielona część pora 1 szt.
|
Ryż dziki 50 g
Masło 50 g
Kardamon 4 ziarna
Jaja 6 szt.
Sos terijaki
|
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy według przepisu. Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy posiekany por z papryką. Następnie dodajemy fasolkę i na końcu borowik i dynie.
Smażymy, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodajemy ugotowany ryż i rozgniecione 4 ziarna kardamonu. Jaja wybijamy do misy i lekko je roztrzepujemy.
Wylewamy część na rozgrzaną patelnię i smażymy bez użycia tłuszczu. Jak jajko nam się zetnie przekładamy je do filiżanki tak aby brzegi jaja wystawały poza krawędź.
Wsypujemy warzywa z ryżem i przykrywamy je pozostałą częścią jaja. Przekładamy spodem do góry na talerz, dekorujemy sosem.
Przygotowali: Piotr Kwaśny i Marek Adamski z Restauracji Orle Gniazdo we Wrocławiu

Piotr Kwaśny i Marek Adamski prezentują zwycięskie dania Kulinarnej Gali TGH we Wrocławiu
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|