Pochodzący ze Szwajcarii Kurt Scheller jest światowej sławy mistrzem sztuki kulinarnej, który za główne źródło swojej inspiracji wybrał kuchnię polską. Polska tradycja w zetknięciu z jego talentem zaowocowała prawdziwą rewolucją kulinarną, którą do tej pory mogliśmy obserwować w sygnowanej nazwiskiem mistrza restauracji, a teraz poznajemy w pełnej niezwykłych przepisów książce.
"Kuchnia polska, jakiej nie znacie" składa się z kilku rozdziałów, w których znajdują się przepisy na wszystkie posiłki, jakie jada się w ciągu dnia. Znaleźć tu można między innymi coś na śniadanie, lunch i kolację. W książce nie zabrakło receptur pysznych dań z mięs i ryb, przystawek a także deserów. Jeden rozdział poświęcono też specjalnościom mistrza - Kurta Schellera. Wystarczy tylko popatrzeć na ich zdjęcia, by stwierdzić, że muszą wyśmienicie smakować.
 Kim jest autor książki?
Kurt Scheller gotuje od dzieciństwa, które spędził w malowniczych rejonach szwajcarskich gór i jezior. Czasami okazuje się tyranem (boją się go kuchenni pomocnicy), zawsze jednak pozostaje estetą i człowiekiem o złotym sercu oraz wielkiej pasji. W Polsce jest popularny nie tylko wśród braci kucharskiej - ostatnio został Prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Znany jest także wśród zupełnych amatorów sztuki kulinarnej.
"Kuchnia polska, jakiej nie znacie" jest dziełem nie tylko Kurta Schellera, jej współautorką jest Monika Kucia. Kim jest? - Od kilku lat "znęca się" nad warszawskimi restauratorami, oceniając lokale. Najpierw pisała do "City Magazine", obecnie do "Rzeczpospolitej". Jest nie tylko miłośniczką wykwintnej kuchni, ale także podróży kulinarnych i pisania o przyjemnościach.
Przedstawiamy wybrane przepisy z książki "Kuchnia polska, jakiej nie znacie".
Wołowe carpaccio z oscypkiem  Składniki: - 400 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej trybuli
- sól, pieprz
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml balsamico
- 160 g oscypka
Sposób przyrządzania: Rozkroić mięso na płasko. Wymieszać musztardę, brandy, przyprawy, oliwę z oliwek i balsamico. Posmarować mięso. Zwinąć je w roladę, zamrozić. Pokroić w bardzo cienkie plasterki. Skropić na talerzu oliwą z oliwek i balsamico. Posypać wiórami oscypka.
Pierniczkowe kostki z cynamonem Składniki: - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej
- 70 g rodzynek
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 250 g miodu
- 250 ml śmietany 36 proc.
- 250 g cukru
- 70 g masła
- sól
- 450 g mąki
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- pół łyżki goździków
- pół łyżki proszku do pieczenia
- 70 g orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Posiekać kandyzowana skórkę z pomarańczy i cytryny, dodać rodzynki. zalać rumem. Podgrzać miód, dodać śmietanę i cukier. Ochłodzić. Dodać masło. Wymieszać mąkę z miodem, śmietaną, cukrem i masłem. Dodać namoczone bakalie i pozostałe składniki. Wlać do prostokątnej formy pieczeniowej. Piec w 200 stopniach przez 25 minut. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Przekroić każdy na pół, posmarować marmolada morelową. Wierzch posmarować marcepanem.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Joanna Załęska - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|