Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
"Kuchnia polska, jakiej nie znacie" Kurta Schellera

Pochodzący ze Szwajcarii Kurt Scheller jest światowej sławy mistrzem sztuki kulinarnej, który za główne źródło swojej inspiracji wybrał kuchnię polską. Polska tradycja w zetknięciu z jego talentem zaowocowała prawdziwą rewolucją kulinarną, którą do tej pory mogliśmy obserwować w sygnowanej nazwiskiem mistrza restauracji, a teraz poznajemy w pełnej niezwykłych przepisów książce.

"Kuchnia polska, jakiej nie znacie" składa się z kilku rozdziałów, w których znajdują się przepisy na wszystkie posiłki, jakie jada się w ciągu dnia. Znaleźć tu można między innymi coś na śniadanie, lunch i kolację. W książce nie zabrakło receptur pysznych dań z mięs i ryb, przystawek a także deserów. Jeden rozdział poświęcono też specjalnościom mistrza - Kurta Schellera. Wystarczy tylko popatrzeć na ich zdjęcia, by stwierdzić, że muszą wyśmienicie smakować.

Kim jest autor książki?

Kurt Scheller gotuje od dzieciństwa, które spędził w malowniczych rejonach szwajcarskich gór i jezior. Czasami okazuje się tyranem (boją się go kuchenni pomocnicy), zawsze jednak pozostaje estetą i człowiekiem o złotym sercu oraz wielkiej pasji. W Polsce jest popularny nie tylko wśród braci kucharskiej - ostatnio został Prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Znany jest także wśród zupełnych amatorów sztuki kulinarnej.

"Kuchnia polska, jakiej nie znacie" jest dziełem nie tylko Kurta Schellera, jej współautorką jest Monika Kucia. Kim jest? - Od kilku lat "znęca się" nad warszawskimi restauratorami, oceniając lokale. Najpierw pisała do "City Magazine", obecnie do "Rzeczpospolitej". Jest nie tylko miłośniczką wykwintnej kuchni, ale także podróży kulinarnych i pisania o przyjemnościach.

Przedstawiamy wybrane przepisy z książki "Kuchnia polska, jakiej nie znacie".

Wołowe carpaccio z oscypkiem

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej trybuli
  • sól, pieprz
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml balsamico
  • 160 g oscypka

Sposób przyrządzania:

Rozkroić mięso na płasko. Wymieszać musztardę, brandy, przyprawy, oliwę z oliwek i balsamico. Posmarować mięso. Zwinąć je w roladę, zamrozić. Pokroić w bardzo cienkie plasterki. Skropić na talerzu oliwą z oliwek i balsamico. Posypać wiórami oscypka.

Pierniczkowe kostki z cynamonem

Składniki:

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej
  • 70 g rodzynek
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 250 g miodu
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • 250 g cukru
  • 70 g masła
  • sól
  • 450 g mąki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżki goździków
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • 70 g orzechów laskowych

Sposób wykonania:

Posiekać kandyzowana skórkę z pomarańczy i cytryny, dodać rodzynki. zalać rumem. Podgrzać miód, dodać śmietanę i cukier. Ochłodzić. Dodać masło. Wymieszać mąkę z miodem, śmietaną, cukrem i masłem. Dodać namoczone bakalie i pozostałe składniki. Wlać do prostokątnej formy pieczeniowej. Piec w 200 stopniach przez 25 minut. Po ostygnięciu pokroić w plastry. Przekroić każdy na pół, posmarować marmolada morelową. Wierzch posmarować marcepanem.

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000