Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Szynka parmeńska z duetem sosów podawana na carpaccio
z ananasa

Składniki: (na 6 porcji)

  • Ananas świeży 1/3 sztuki
  • Szynka parmeńska 300 g
  • Maliny mrożone 100 g
  • Rucola 1 doniczka
  • Ser pleśniowy lazur niebieski 60 g
  • Ser gorgonzola 50 g
  • Śmietana 36% 30 g
  • Majonez dekoracyjny Winiary 30 g
  • Cukier puder 30 g
  • Wino białe wytrawne 20 ml
  • Cytryna 1 szt.

  • Sposób przyrządzenia:

    Wlewamy do rondla śmietanę, dodajemy rozkruszoną gorgonzolę, wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu. Sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos malinowy. Lekko rozmrożone maliny posypujemy cukrem pudrem i przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

    Ananasa obieramy i kroimy mechanicznie na bardzo cienkie półplasterki. Na talerzu układamy carpaccio z ananasa. Do wystudzonego sosu z gorgonzoli dodajemy majonez.

    Na ułożone ananasy wykładamy łyżkę sosu z gorgonzoli i lekko rozmazujemy. Na sosie układamy zwinięte plastry szynki parmeńskiej. Między nimi kładziemy po kilka listków rucoli. Całość posypujemy pokrojonym w drobną kosteczkę serem pleśniowy i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Boki talerza dekorujemy sosem malinowym.



    Przygotowały: Mariola Kraska i Halina Sałacińska – Hotel Chopin – Sochaczew








    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000