
Składniki: (na 6 porcji)
- Ananas świeży 1/3 sztuki
- Szynka parmeńska 300 g
- Maliny mrożone 100 g
- Rucola 1 doniczka
- Ser pleśniowy lazur niebieski 60 g
- Ser gorgonzola 50 g
|
Śmietana 36% 30 g
Majonez dekoracyjny Winiary 30 g
Cukier puder 30 g
Wino białe wytrawne 20 ml
Cytryna 1 szt. |
Sposób przyrządzenia:
Wlewamy do rondla śmietanę, dodajemy rozkruszoną gorgonzolę, wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu. Sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos malinowy. Lekko rozmrożone maliny posypujemy cukrem pudrem i przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Ananasa obieramy i kroimy mechanicznie na bardzo cienkie półplasterki. Na talerzu układamy carpaccio z ananasa. Do wystudzonego sosu z gorgonzoli dodajemy majonez.
Na ułożone ananasy wykładamy łyżkę sosu z gorgonzoli i lekko rozmazujemy. Na sosie układamy zwinięte plastry szynki parmeńskiej. Między nimi kładziemy po kilka listków rucoli. Całość posypujemy pokrojonym w drobną kosteczkę serem pleśniowy i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Boki talerza dekorujemy sosem malinowym.

Przygotowały: Mariola Kraska i Halina Sałacińska – Hotel Chopin – Sochaczew
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|