W niedzielę, 26 września na placu przed Zamkiem w Baranowie Sandomierskim odbyły się Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów.
Pierwsze na "pole koleżeńskiego współzawodnictwa" stanęły ekipy regionalne a były to reprezentacje następujących regionów: Kujawsko-Pomorski – Dariusz Gwiazda i Grzegorz Parczewski, którym wspaniale pomagały Panie z firm "Cheman" i "Mleczarni Łukta"
Śląski – Wiesław Ambros, Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Tomasz Żmuda, Michał Miłek i Andrzej Mleczko
Ziemia Łódzka – Marcin Stańczyk z rodziną Fajkowskich reprezentowaną przez Bożenę, Cezarego, Andrzeja i Jacka
Dolny Śląsk – Lesław Kołodziej, Jarosław Faryna, Waldemar Czażasty i Mirosław Sypa
Zakopane i Małopolska – Tomasz Łabuz z ekipą kucharzy reprezentujący Zakopane, Marek Widomski reprezentujący Małopolskę i Maria Olczyk reprezentująca Dom Weselny "Akropol" z Gorlic
To wspaniałe współzawodnictwo głosami gości jacy próbowali wszystkich polskich przysmaków przygotowanych w formie wielobarwnych i wyjątkowo apetycznych bufetów zdecydowali, że pierwsze miejsce zajął region Kujawsko-Pomorski.
Zasady przeprowadzenia Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów Organizatorem jest Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim ARP S.A. w Warszawie
Impreza jest cykliczna i corocznie organizowana podczas obchodów Pożegnania Lata w Baranowie Sandomierskim.
Termin organizacji przypada na 26.09.2004 r.
Celem imprezy jest propagowanie polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski a w przyszłości w krajach Unii.
Zgłoszone ekipy reprezentują dany region Polski, z którym związani są zawodowo.
Ilość osób reprezentujących dany region jest dowolna, są to przedstawiciele branży hotelowo – gastronomicznej, restauratorzy, organizacje branżowe, przedstawiciele świata kultury itp.
Organizator zapewnia nieodpłatnie pobyt i wyżywienie dla dwóch osób reprezentujących dany region - po uprzednim zgłoszeniu i dokonaniu rezerwacji.
Dla pozostałych osób możliwość zakwaterowania po bardzo preferencyjnych cenach.
Ekipy mają za zadanie dokonać prezentacji potraw wywodzących się z danego regionu lub mających związek kulturowy z ich powstaniem czy historią pochodzenia w regionie.
Obiektywnej oceny dokona zaproszona publiczność, która przy wejściu na teren obiektu otrzyma ankiety z wykazem prezentujących się regionów.
Ekipy tak przygotują swoją prezentację, aby własnym, zaangażowaniem, atrakcyjną aranżacją stoiska nawiązującą do regionu oraz reklamą, postarają się pozyskać i zebrać od gości jak największą ilość ankiet z zaznaczeniem ich regionu.
Na zakończenie prezentacji ekipy wyznaczą po jednym przedstawicielu regionu, którzy to dokonają podliczenia na stanowiskach zebranych ankiet i tym sposobem wyłonią trzy ekipy kolejno I, II, III miejsce w Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów.
Przewidziane są dyplomy za uczestnictwo dla czterech osób z każdego regionu, dyplomy za I, II i III miejsce oraz wydane na tą okoliczność specjalne trofea, a także cenne nagrody fundowane przez sponsorów imprezy.
Sponsorzy: Bonduelle, Cheman, Dal Pesca, Fructos, Gastromedia, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska, Janex, Mleczarnia Łukta, Norge, Oerlemans, Stalgast, Suempol, Wilbo, Winterhalter.
Patronat medialny – Gastrona.pl, Przy Stoliku, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, TV Tele 5.
|