W niedzielę, 26 września 2004 podczas obchodów Pożegnania Lata 2004 została podjęta próba pobicia Rekordu Guinnessa w największej potrawie włoskiej kuchni Funghi Trifolati – Duszone podgrzybki z czosnkiem – próba pobicia rekordu dokonana została przez Giancarlo Russo i Waldemara Hołówkę wraz z przyjaciółmi, którzy zostali zaproszeni do podjęcia tej próby: - Jerzy Pasikowski
- Krzysztof Baranowski
- Mirosław Drewniak
- Grzegorz Parczewski
- Dariusz Gwiazda
- Arleta Żynel
- Andrzej Jasiuk
- Tadeusz Matysiak
- Jacek Świerk
- Dariusz Struciński
- Wiesław Ambros
- Wiesław Bober
- Marek Widomski
- Teofilos Vafidis
- Marek Łukasiewicz
- Jerzy Tereszkiewicz
- Wiesław Zgieb
- Michel Labarre
- Jacek Kempa
- Janusz Antoni Kazberuk
- Tomasz Łabuz
- Lesław Kołodziej
Potrawa przygotowana była zwyczajowo dzięki przychylności i wsparciu oraz pomocy miesięcznika o dobrym smaku "Moje Gotowanie" w największej patelni w Europie o pojemności 2300 litrów.
W skład potrawy wchodziło: - 500 kilogramów mieszanki grzybów
- 25 litrów oliwy z oliwek
- 15 kilogramów czosnku
- 50 kilogramów natki pietruszki
- 8 kilogramów soli
- 1 kilogram pieprzu
Gotowa potrawa po ponad 1 godzinnym duszeniu na wolnym ogniu została wydana z chlebem sponsorowanym przez piekarnię z Baranowa Sandomierskiego i piekarnia SEZAM ze Stalowej Woli.
To wspaniałe przedsięwzięcie mogło dojść do skutku dzięki hojności takich firm jak "TELE 5", "Oljo Bronda" reprezentowanym przez Roberto Saccomani oraz "Leśne Skarby" PHZ KASOL reprezentowaną przez Janusza Antoniego Kazberuka, który dostarczył 500 kilogramów świeżych wyjątkowo aromatycznych grzybów.
Nad przebiegiem bicia rekordu czuwała komisja w składzie: Zenon Pustelnik - przedstawiciel Księgi Rekordów Guinnessa na Polskę
Kazimierz Idzik - dyrektor Zespołu Pałacowo Parkowego w Baranowie Sandomierskim
Andrzej Zając - przedstawiciel ARP S.A. z Warszawy
Przedstawiciel Sanepidu Oddziału Rzeszów
O godzinie 17:00 zostało oficjalnie ogłoszone, że został pobity rekord Guinnessa w przygotowaniu największej potrawy włoskiej kuchni.
|