Składniki:
- 2 krążki sera Camembert
- 60 g masła
- 2 cebule
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 szczypta mielonego kminku
- 1 szczypta słodkiej mielonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Krążki sera Camembert pokroić w drobną kostkę, rozgnieść widelcem i połączyć z masłem w jedna masę. Następnie dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, zmielonym kminkiem (w razie braku mielonego kminku można dodać kminek wcześniej sparzony aby wydobyć jego aromat) niezapominając o słodkiej papryce w proszku, która nadaje Obaztie smak i pomarańczową barwe.
Z masy wilgotną łyżką uformować owalne gałki układając je na liściu sałaty. Obazte udekorować można cząstkami pomidora, ogórkiem konserwowym i krążkami cebuli, do dekoracji można użyć również paluszki słone.
Obazte podajemy z obwarzankiem lub chlebem.
Przygotował: Marek Smuk
Zobaczcie Państwo: |
|
|
|
| O autorze
Marek Smuk pracuje w regionalnym bawarskim Gasthof'ie pełniąc obowiązki szefa kuchni. Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolska, czynnie uczestniczył w działaniach stowarzyszenia w pierwszym okresie jego istnienia. W Polsce pracował jako szef kuchni w restauracjach w Krakowie. |
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|