Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Sałatka z fetą, ar...
Sałatka z malinami...
Udziec wołowy w sł...
Kanapka klubowa z ...
Otwarta lasagne ze...
Kanapka z koftami ...
Goleń duszona z po...
Kanapka z żeberkam...
Pieczona karkówka
4 mocne pozycje w ...
Na co należy zwróc...
Kolorowa słodkość ...
Slow Food z wołowi...
Sezon na steki
Stek z karmelizowa...
Sztuka sous vide w...
Pizza na grubym sp...
Pizza na cienkim s...
Lizak łososiowy
Śledź po fińsku
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Gastronom...
Dora Metal
Hendi Polska
Cryogen
Espiga
Robot - Coupe
007Gastro.pl
RATIONAL Sp. z o.o.
Convotherm
POSbistro
Artykuły spożywcze
Stówka
Menos
Secpol
Unilever Food Solution...
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Lemonia
Barry Callebaut
Raps Prowana
Oerlemans Foods Polska...
Astrades
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Pieczeń wieprzowa po bawarsku Krustebraten podawana z knedlem Semelknödel oraz kapustą po bawarsku Bayerischkraut

Składniki:

Krustebraten
(pieczeń wieprzowa po bawarsku)

  • 2 kg pieczeni wieprzowej ze skórą
    (od szynki)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka kminku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Semelknödel
(knedel)

  • 10 czerstwych bułek lub 2 czerstwe weki
  • 5 jajek
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 l mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Bayerischkraut
(kapusta po bawarsku)

  • 1 średniej wielkości główka białej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka kminku
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołku z kurczaka


Sposób przyrządzenia:

Krustebraten: Na początku mięso należy natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem i posypać kminkiem. Na dno rondla, w którym będzie pieczone wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę (cebulę dodajemy w celu nadania aromatu oraz aby skóra nie przywarła do dna podczas pieczenia). Układamy mięso skórą do spodu i podlewamy wodą, aby zapobiec przypaleniu się mięsa. Całość pieczemy przez około godzinę w temperaturze 250° C.

Po upływie tego czasu mięso należy obrócić na drugą stronę. Skórę nacinamy nożem, aby mięso puściło sok i smak, zaś skóra przybrała ładny wygląd. Uzupełniamy wodę i wkładamy do pieca jeszcze na około godzinę utrzymując stałą temperaturę 250° C.

Gdy mięso jest miękkie, a skóra rumiana i chrupiąca wyciągamy je z pieca. Ze smaku, który pozostał w rondlu robimy sos. Krustebraten podajemy z semelknödel i kapustą po bawarsku.

Semelknödel: Bułki kroimy w cienkie kromeczki o grubości ok. 2mm. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na margarynie. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekaną pietruszkę, chwilę podsmażamy, następnie ½ litra mleka i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę z pietruszką i mlekiem łączymy z pokrojoną bułką; wbijamy jajka, dodajemy resztę mleka oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z całości formujemy jednolitą masę (gdyby masa była za rzadka, należy dodać jeszcze trochę pokrojonej bułki lub ewentualnie bułkę tartą; zaś gdyby była za twarda, należy dodać odrobinę mleka. Z przygotowanej masy modelujemy okrągłe knedle. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez ok. 5-7 min.

Następnie pozostawiamy we wrzątku jeszcze na ok. 20 min, aby doszły (pamiętając, aby woda nie gotowała się). Knedle po ugotowaniu powinny być twarde, nie rozsypujące się. Przyrządzone w ten sposób można podawać jako dodatek do Krustebraten, gulaszu i wszelkiego rodzaju pieczeni.

Jako ciekawostkę dodam, że do masy na knedle można również dodać boczek pokrojony w kostkę lub szpinak, ewentualnie ser twardy żółty.

Bayerischkraut: Kapustę szatkujemy w paski o grubości ok. ½ cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy wino, kminek, cukier, kostkę rosołku, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia.

Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę i wlewamy wodę do połowy wysokości kapusty w garnku (pamiętając o tym, że kapusta podczas gotowania puszcza wodę). Gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kapusta będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Całość zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Kapustę po bawarsku podajemy jako dodatek do Krustebraten (pieczeni wieprzowej po bawarsku).


Przygotował: Marek Smuk


Zobaczcie Państwo:

Kuchnia bawarska - prostota i oryginalność

Obazta

Pieczeń wieprzowa po bawarsku Krustebraten



O autorze
Marek Smuk pracuje w regionalnym bawarskim Gasthof'ie pełniąc obowiązki szefa kuchni. Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolska, czynnie uczestniczył w działaniach stowarzyszenia w pierwszym okresie jego istnienia. W Polsce pracował jako szef kuchni w restauracjach w Krakowie.



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: CTK Doram Winterhalter Gastronom Polska Hendi Polska Dora Metal Stówka Cryogen Espiga Menos Secpol Robot - Coupe 007Gastro.pl easyFairsŽ Poland Convotherm RATIONAL Sp. z o.o. Unilever Food Solutions Reinex POSbistro Uzdrowisko Wysowa S.A. Lemonia M&M Gastro Heute Service Barry Callebaut Kwintet Polska Na Lunch Fondis Steinberg Senso Gastro Manitowoc Foodservice Watersystem Tech - Prim
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000