Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Dzik marynowany po myśliwsku z dodatkiem smażonych rydzy i pieczonego czosnku

Składniki: (na 10 porcji)

  • Schab z dzika b/k - 1200 g
  • Boczek wędzony plastrowany - 250 g
  • Rydze świeże
    lub pasteryzowane - 750 g
  • Strączki groszku cukrowego - 20 szt.
  • Świeża dynia - 250 g
  • Świeży czosnek - 20 ząbków
  • Świeży rozmaryn - 10
  • Kwiaty chabru - 10 szt.
  • Kwiaty rzepaku - 10 szt.
  • Ziemniaki - 250 g
  • Olej - 500 ml
  • Masło - 100 g
  • Brązowy cukier - do smaku
  • Sól morska - do smaku
  • Chicken Base - do smaku
  • Marynata do mięsa:

    • Wino czerwone półsłodkie - 500 ml
    • Miód pitny Czwórniak - 500 ml
    • Świeży rozmaryn - 100 g
    • Świeży majeranek - 100 g
    • Świeży tymianek - 100 g
    • Jagody jałowca - 50 g
  • Ziele angielskie - 10 szt.
  • Liść laurowy - 10 szt.
  • Świeży czosnek - 5 ząbków
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Sól kamienna - do smaku

  • Sposób przyrządzenia:

    Mięso oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i zamarynować. Dynię zetrzeć na drobnej tarce i przedusić na maśle, dodając Chicken Base i brązowy cukier. Strączki groszku cukrowego zblanszować i lekko posolić. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju. Następnie osuszyć z tłuszczu, posolić i układając „na zakładkę” uformować pierścienie.

    Na pozostałym tłuszczu usmażyć czosnek i obrać spieczone łupiny. Mięso odcedzić z marynaty, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i obsmażyć. Pod koniec smażenia podlać odcedzoną marynatą i dusić pod przykryciem. Po wyjęciu mięsa sos zredukować. Rydze oczyścić, pokroić i dusić na maśle z dodatkiem Chicken Base.

    Sposób podawania:

    Na talerzu układamy w jednej linii:

    • Strączki groszku, na nich dynia i smażony czosnek

    • W pierścienie z chipsów ziemniaczanych wkładamy mięso – dekorujemy gałązką rozmarynu i kwiatami chabru

    • Na zredukowanym sosie układamy rydze – dekorujemy kwiatami rzepaku



    Przygotowali: Piotr Szczygielski i Konrad Kiepurski podczas
    IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"



    Zobaczcie Państwo:

    Sum w asyście szpinaku

    Dzik po myśliwsku

    IV Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000