
Składniki: (na 10 porcji)
- Schab z dzika - 1,600 kg
- Mirepoix (marchew, seler, por) - 0,200 kg
- Bulion drobiowy - 0,500 l
- Wino czerwone - 0,200 l
- Koncentrat pomidorowy - 0,010 kg
- Liść laurowy, rozmaryn, tymianek
- Olej - 0,060 l
- Siatka wieprzowina
Farsz
- Chleb - 0,100 kg
- Szalotka - 1 szt.
- Grasica cielęca - 0,100 kg
- Śmietana 30 % - 0,030 l
- Masło - 0,025 kg
- Sól, pieprz
|
Marakuja - 10 szt.
Śmietana - 0,250 l
Pulpa z marakui - 0,100 l
Cukier puder
Sałata frisée - 1 szt.
Kwiaty jadalne - 4 rodzaje
Ocet malinowy
|
Sposób przyrządzenia:
Wydrążamy marakuję. Ubijamy śmietanę na ½ z cukrem pudrem. Dodajemy pulpę z marakui i blenderujemy do ¾ . Pestki posypać na górę i dookoła marakui.
Schab z dzika podsmażamy na grillu na ładny kolor. Warzywa podsmażamy na oleju do kociołka. Dodajemy koncentrat pomidorami i gasimy winem czerwonych. Dodajemy bulion drobiowy. Dodajemy do kociołka mięso, do miękkości.
Gotujemy śmietanę i dodajemy chleb. Podsmażymy i dodajemy grasice, przyprawiamy pieprzem i solą. Dajemy chleb do śmietaną i przyprawiamy. Wkładamy mięsa do formy i dajemy farsz oraz śmietanę.
Wyciągamy z ringu i wkładamy do siatki. Podsmażamy na złoty kolor. Dekorujemy sałatą, kwiatami oraz octem malinowym.

Przygotowali: Dariusz Starzyński i Mariusz Barczewski – Dolce Vita – Bydgoszcz podczas IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Zobaczcie Państwo: |
|
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |