Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Schab z dzika z musem ziołowo-jajecznym podany z marynowanymi cebulkami balsamico i sosem jogurtowo-buraczkowym

Składniki: (na 4 porcje)

  • 400 g schabu z dzika
  • 4 marynowane w occie balsamicznym cebulki
  • 4 ugotowane jajka przepiórcze do dekoracji
Mus ziołowo-jajeczny:
  • 150 g masła
  • 100 g tartego chrzanu
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz biały mielony
  • oregano, bazylia, szałwia
Sos:
  • 1 obrany, ugotowany burak
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu pszczelego
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz biały mielony do smaku
Marynata do dzika
  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 0,10 litra octu winnego
  • 3 ząbki czosnku (utarty z solą)
    lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szt. goździk
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
    • ½ łyżeczki kolendry
    • ½ łyżeczki rozmarynu
    • ½ łyżeczki tymianku
    • 1 łyżka majeranku
    • 2 szt. liści laurowych
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
    • ¼ litra wody

    Sposób przyrządzenia:

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.

    Sposób przyrządzenia dzika:

    Posiekane jajka połączyć z odciśniętym chrzanem, masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić na kilka minut do lodówki.

    Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem pszczelim.

    Na talerzu ułożyć torcik z musu chrzanowego i cienko pokrojonych plastrów schabu z dzika.

    Danie udekorować marynowanymi cebulkami, balsamico, resztą musu chrzanowego, sosem jogurtowo-buraczkowym, cząstkami jajek przepiórczych i świeżym szczypiorkiem.



    Przygotowali: Agnieszka Gościniak i Norbert Kaczmarek – Hotel Ruben – Zielona Góra podczas
    IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie







    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"




    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000