Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Sum europejski faszerowany szynką parmeńską i krewetkami z sosem cytrynowo-wiśniowym podawany na szpinaku

Składniki: (na 4 porcje)

  • sum (filet) - 0,25 kg
  • krewetki z ogonkami - 0,05 kg
  • szynka parmeńska
    (jeden plaster) - 0,03 kg
  • szpinak - 0,10 kg
  • sok z cytryny - 0,05 l
  • wiśnie - 0,10 kg
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 0,1 kg
  • sól, pieprz biały, pieprz kolorowy,
    tymianek świeży

Sposób przyrządzenia:

Filet z suma układamy na foli aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 15 minut.

Na patelni smażymy krewetki na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, jednej łyżki soku z cytryny i ząbkiem drobno posiekanego czosnku. Proces nie powinien trwać dłużej niż 5 -7 minut.

Gotowe krewetki układamy na plasterku szynki i zwijamy w rulon. Zwinięte krewetki wkładamy na folię obok suma i owijamy je filetem - skórką do wewnątrz.

Na wszystko układamy gałązkę świeżego tymianku i folię zwijamy w sakiewkę. Pieczemy na ruszcie około 12-15 minut.

Sok z cytryn i wiśnie gotujemy w rondelku aż uzyskamy konsystencję syropu.

Szpinak podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem dodając ząbek czosnku startego lub dobrze posiekanego.

Gotowy szpinak układamy na talerzu, na nim układamy wyjęty z foli filet faszerowany szynką i krewetkami. Całość polewamy sosem i posypujemy kolorowym pieprzem, dekorujemy świeżymi ziołami.



Przygotowali: Rafał Kaczmarek i Łukasz Ceglarz – Hotel Neptun – Międzychód podczas
IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie







Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"




Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000