
Składniki: (na 4 porcje)
- sum (filet) - 0,25 kg
- krewetki z ogonkami - 0,05 kg
- szynka parmeńska
(jeden plaster) - 0,03 kg
- szpinak - 0,10 kg
- sok z cytryny - 0,05 l
|
- wiśnie - 0,10 kg
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 0,1 kg
- sól, pieprz biały, pieprz kolorowy,
tymianek świeży
|
Sposób przyrządzenia:
Filet z suma układamy na foli aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 15 minut.
Na patelni smażymy krewetki na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, jednej łyżki soku z cytryny i ząbkiem drobno posiekanego czosnku. Proces nie powinien trwać dłużej niż 5 -7 minut.
Gotowe krewetki układamy na plasterku szynki i zwijamy w rulon. Zwinięte krewetki wkładamy na folię obok suma i owijamy je filetem - skórką do wewnątrz.
Na wszystko układamy gałązkę świeżego tymianku i folię zwijamy w sakiewkę. Pieczemy na ruszcie około 12-15 minut.
Sok z cytryn i wiśnie gotujemy w rondelku aż uzyskamy konsystencję syropu.
Szpinak podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem dodając ząbek czosnku startego lub dobrze posiekanego.
Gotowy szpinak układamy na talerzu, na nim układamy wyjęty z foli filet faszerowany szynką i krewetkami. Całość polewamy sosem i posypujemy kolorowym pieprzem, dekorujemy świeżymi ziołami.

Przygotowali: Rafał Kaczmarek i Łukasz Ceglarz – Hotel Neptun – Międzychód podczas IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |