Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Rolada z schabu z dzika nadziewana warzywami wędzonymi w sosie własnym, podana z ziemniakiem z ogniska

Składniki: (na 10 porcji)

  • schab z dzika - 2 kg
  • cukinia - 400 g
  • marchew – 400 g
  • ziemniak młody – 10 szt.
  • bulion – 300 ml
  • oliwa – 100 ml
  • mąka ziemniaczana – 10 g
  • masło – 100 g
  • por - dwa liście
  • czosnek- 4 ząbki
  • przyprawy - sól pieprz, tymianek, goździk, rozmaryn
  • świeże zioła - rozmaryn, tymianek
  • żurawina – 50 g

Sposób przyrządzenia:

Schab z dzika zamarynować najlepiej dzień wcześniej w marynacie składającej się z ziół zagniecionych wraz z czosnkiem w moździerzu. Też dzień wcześniej wędzimy warzywa w cienkie wzdłuż krojone plastry w wędzarni do wędzenia mięs na ciepłym dymie. W dzień serwowania dziczyzny gotujemy umyte nie obrane ziemniaczki w asyście czosnku i tymianku nie zapominając o soli.

Schab już zamarynowany rozbijamy tłuczkiem do mięsa i układamy na nim plastry warzyw wędzonych, po czym zawijamy go i związujemy wzdłuż włókien przeciętym porem. W między czasie ugotowanego ziemniaka przecinamy na połowę i wkładamy między niego masło z roztartym czosnkiem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do ogniska. Zamarynowany, zawinięty w roladę schab smażymy na dużym ogniu po czym zalewamy bulionem i żurawiną .Dusimy do miękkości.

Z odparowanego i przecedzonego wywaru po duszeniu mięsa robimy sos własny zaciągnięty mąką ziemniaczaną. Roladę ze schabu z dzika kroimy na plastry, polewamy esencjonalnym sosem i podajemy z ziemniaczkiem z ogniska. Danie dekorujemy świeżymi ziołami.



Przygotowali: Daniel Domnik i Błażej Więczkowski – Hotel SPA dr Ireny Eris – Wzgórza Dylewskie
podczas IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie







Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"



Zobaczcie Państwo:

Sum europejski na konfiturze

Rolada z schabu z dzika nadziewana

IV Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000