
Składniki: (na 10 porcji)
- schab z dzika - 2 kg
- cukinia - 400 g
- marchew – 400 g
- ziemniak młody – 10 szt.
- bulion – 300 ml
- oliwa – 100 ml
- mąka ziemniaczana – 10 g
|
- masło – 100 g
- por - dwa liście
- czosnek- 4 ząbki
- przyprawy - sól pieprz, tymianek, goździk, rozmaryn
- świeże zioła - rozmaryn, tymianek
- żurawina – 50 g
|
Sposób przyrządzenia:
Schab z dzika zamarynować najlepiej dzień wcześniej w marynacie składającej się z ziół zagniecionych wraz z czosnkiem w moździerzu. Też dzień wcześniej wędzimy warzywa w cienkie wzdłuż krojone plastry w wędzarni do wędzenia mięs na ciepłym dymie. W dzień serwowania dziczyzny gotujemy umyte nie obrane ziemniaczki w asyście czosnku i tymianku nie zapominając o soli.
Schab już zamarynowany rozbijamy tłuczkiem do mięsa i układamy na nim plastry warzyw wędzonych, po czym zawijamy go i związujemy wzdłuż włókien przeciętym porem. W między czasie ugotowanego ziemniaka przecinamy na połowę i wkładamy między niego masło z roztartym czosnkiem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do ogniska. Zamarynowany, zawinięty w roladę schab smażymy na dużym ogniu po czym zalewamy bulionem i żurawiną .Dusimy do miękkości.
Z odparowanego i przecedzonego wywaru po duszeniu mięsa robimy sos własny zaciągnięty mąką ziemniaczaną. Roladę ze schabu z dzika kroimy na plastry, polewamy esencjonalnym sosem i podajemy z ziemniaczkiem z ogniska.
Danie dekorujemy świeżymi ziołami.

Przygotowali: Daniel Domnik i Błażej Więczkowski – Hotel SPA dr Ireny Eris – Wzgórza Dylewskie podczas IV Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku w Mierzęcinie
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Zobaczcie Państwo: |
|
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |