Składniki:
- kulka ciasta mrożonego do pizzy Pizzola
- sos pomidorowy do pizzy
- ser - najlepiej mozzarella
- dodatki wg uznania: boczek, salami, oliwki, cebula, szynka, pieczarki, kukurydza, ananas...
- zioła do smaku, np. oregano, bazylia...
Sposób przyrządzenia:
Kulkę ciasta należy rozmrozić. Można ją w tym celu wyjąć na noc z mroźni do lodówki. Rano należy ją przełożyć w ciepłe miejsce w celu wzbudzenia w cieście procesu fermentacji drożdżowej. Najczęściej ciasto jest gotowe do użytku po osiągnięciu temp 18˚ C. (warto zaopatrzyć się w termometr). Po wyrośnięciu, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 50%. Wówczas, jeżeli nie chcemy ciasta przeznaczyć natychmiast do wyrobu pizzy, należy je przełożyć do lodówki, aby wstrzymać proces fermentacji.
Wyrośniętą kulkę ciasta należy lekko obtoczyć mąką (nie ugniatać!). Wyrobić z kulki placek żądanej wielkości. Blat roboczy przesypać lekko mąką.
Położyć na blacie roboczym placek i podziurkować jego wnętrze rolką dziurkującą (nie dziurkujemy brzegu placka do szerokości ok. 2 cm, jeżeli chcemy aby brzeg placka wyrósł). Przed pieczeniem brzeg placka można lekko przesmarować olejem, dzięki czemu zarumieni się w czasie pieczenia.
Nałożyć sos, ser i dodatki.
Piec w temp. 280˚ C ok. 5 min. Zaleca się pieczenie pizzy bezpośrednio na szamocie.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Zobaczcie Państwo: |
|
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |