Składniki:
- kulka ciasta mrożonego do pizzy Pizzola
- sos pomidorowy do pizzy
- ser - najlepiej mozzarella
- dodatki wg uznania: boczek, salami, oliwki, cebula, szynka, pieczarki, kukurydza, ananas...
- zioła do smaku, np. oregano, bazylia...
Sposób przyrządzenia:
Kulkę ciasta należy rozmrozić. Blat roboczy przesypać mąką. Rozmrożoną kulkę ciasta wyjąć ze skrzynki przy użyciu szpachelki, lekko obtoczyć mąką i położyć na blacie roboczym. Rozwałkować kulkę do średnicy placka większej o kilka centymetrów od blachy do wypieku.
Uwaga! Bardzo ważne, aby ciasto wywałkować zanim rozpocznie się w nim proces fermentacji drożdży!
Posmarować formę do wypieku olejem. Przełożyć ostrożnie wywałkowany placek do formy. Przesmarować placek z wierzchu olejem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
WYROŚNIĘTE CIASTO POWINNO OSIĄGNĄĆ ŚREDNIĄ GRUBOŚĆ 2 - 3 cm przy gramaturze 1200g i średnicy 45 cm.
Ostrożnie, aby nie podziurawić wyrośniętego placka, wykładać na placek wybrane składniki i piec w temp. 280˚ C przez ok. 10 min.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Zobaczcie Państwo: |
|
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |