Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Pieczeń z jelenia z borówkami na kapuście zasmażanej z grzybami, kaszą z warzywami i sosem z zielonego groszku

Składniki:

Marynata do mięsa:
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml octu winnego
  • sól, pieprz, jałowiec, goździki, czosnek
  • tymianek, rozmaryn, majeranek, cebula
  • sok cytrynowy do smaku

Duszenie mięsa:
  • 80 dag udźca lub łopatki z jelenia
  • 30 g mąki
  • 250 ml czerwonego wina
  • 20 g rodzynek
  • 100 g borówek
  • 250 ml jasnego piwa

Zasmażana kwaszona kapusta z grzybami:
  • 80 dag kwaszonej kapusty
  • 20 g mąki
  • 100 g słoniny
  • 50 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Kasza jęczmienna z warzywami julienne:
  • 40 dag kaszy jęczmiennej
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 20 dag cebuli
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag selera korzeniowego
  • 10 dag porów
  • 10 dag masła

Przygotowanie sosu groszkowego:
  • 25 dag zielonego mrożonego groszku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 10g maki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, wyciąć (zdjąć) błony, wyżyłować, zalać marynatą. Pozostawić na 12 godzin. Wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, piwem, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dusić, aż będzie miękkie.

Kapustę pokroić, ugotować z przyprawami. Wymoczyć grzyby, zmienić wodę, gotować, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać do kapusty z pokrojoną cebulą. Dusić chwilę, przyprawić do smaku.

Warzywa do kaszy pokroić w słupki, zasmażyć na maśle, dodać wywar warzywny, zagotować i wsypać kaszę. Dodać przyprawy, dusić na małym ogniu.

Groszek zmiksować w blenderze z bulionem warzywnym. Przełożyć do rondelka, gotować na małym ogniu, dodać śmietanę i mąkę rozprowadzoną wodą. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Gourmonde Equinoccial 2009 - złoto polskiej drużyny

Materiały: WSHiG

Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000