Składniki:
Marynata do mięsa:
- 250 ml czerwonego wina
- 250 ml jasnego piwa
- 250 ml octu winnego
- sól, pieprz, jałowiec, goździki, czosnek
- tymianek, rozmaryn, majeranek, cebula
- sok cytrynowy do smaku
Duszenie mięsa: - 80 dag udźca lub łopatki z jelenia
- 30 g mąki
- 250 ml czerwonego wina
- 20 g rodzynek
- 100 g borówek
- 250 ml jasnego piwa
Zasmażana kwaszona kapusta z grzybami: - 80 dag kwaszonej kapusty
- 20 g mąki
- 100 g słoniny
- 50 g suszonych grzybów
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
|
Kasza jęczmienna z warzywami julienne: - 40 dag kaszy jęczmiennej
- 400 ml wywaru warzywnego
- 20 dag cebuli
- 10 dag marchwi
- 10 dag selera korzeniowego
- 10 dag porów
- 10 dag masła
Przygotowanie sosu groszkowego: - 25 dag zielonego mrożonego groszku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- 10g maki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyciąć (zdjąć) błony, wyżyłować, zalać marynatą. Pozostawić na 12 godzin. Wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, piwem, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dusić, aż będzie miękkie.
Kapustę pokroić, ugotować z przyprawami. Wymoczyć grzyby, zmienić wodę, gotować, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać do kapusty z pokrojoną cebulą. Dusić chwilę, przyprawić do smaku.
Warzywa do kaszy pokroić w słupki, zasmażyć na maśle, dodać wywar warzywny, zagotować i wsypać kaszę. Dodać przyprawy, dusić na małym ogniu.
Groszek zmiksować w blenderze z bulionem warzywnym. Przełożyć do rondelka, gotować na małym ogniu, dodać śmietanę i mąkę rozprowadzoną wodą. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Gourmonde Equinoccial 2009 - złoto polskiej drużyny
Materiały: WSHiG
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|