|  |  | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
17 września 2008 roku w Poznaniu, podczas targów Polagra-Food odbył się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce. Biorący w nim udział kucharze, musieli najpierw wygrać jeden z dziesięciu renomowanych konkursów kulinarnych.
Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski zostali: Artur Pijanowski i Grzegorz Birek - Hotel Intercontinental, Warszawa. W nagrodę otrzymali czek na 10 tys. złotych, upominki od sponsorów oraz 2 bony towarowe po 5 tys. złotych.
Najlepsza ekipa przygotowała dania: Pieczony filet z siei na ciepłej sałatce z borowików i szyjek rakowych, podany ze szczypiorkową oliwką i pianką z koziego mleka oraz Strudel z sarniego combra i gruszek, podany na sosie piernikowym w towarzystwie czerwonej kapusty duszonej z miodem pitnym i owocami żurawiny oraz wafel z kasztanów.
Dostaliśmy się do Kulinarnego Pucharu Polski przez przypadek - startowaliśmy razem z Grzegorzem na Martelu, pierwsze miejsce zajęli reprezentanci La Regina – zrezygnowali jednak z przyczyn osobistych ze startu, nominacja przeszła więc na nas. Było to dla nas spore zaskoczenie, tym bardziej, że mieliśmy na przygotowania dwa i pół tygodnia – mówi Artur Pijanowski. Biorąc pod uwagę międzynarodowe jury, nastawiliśmy się na to, żeby danie było proste, wyraziste, bez łączenia skomplikowanych smaków – dodaje. Drugie miejsce zajęli: Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel HP Park Plaza, Wrocław, którzy przygotowali: Roladki z siei faszerowane borowikami, podawane w sosie szafranowo-cytrynowym oraz Comber z sarny zapiekany w foie gras, podawany z babeczką z kaszy gryczanej.
Ekipa zakwalifikowała się do Kulinarnego Pucharu Polski zwyciężając Olimpiadę Smaku 2008. Laureaci drugiego miejsca otrzymali czek w wysokości 7 tys. złotych oraz upominki od sponsorów.
Trzecie miejsce wywalczyli natomiast: Sebastian Truszkowski i Piotr Kitowski - Hotel Nadmorski - Gdynia. Nominację do konkursu zapewniło im zwycięstwo w Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb - Sielawa Blues 2008.
Zespół zaserwował podczas Kulinarnego Pucharu Polski dania: Gotowana sieja w maślanym confi na emulsyjnym sosie ze skorupiaków z potrawką z grasicy, borowika i raka oraz Comber z sarny w otulinie z królika z pszenicą i kaczą krwią, na wytrawnym sosie z trawą żubrową. Nagrodą za trzecie miejsce był czek w wysokości 5 tys. złotych oraz upominki od sponsorów. Prace uczestników KPP 2008 oceniało międzynarodowe jury degustacyjne:
- Andrzej Bryk – przewodniczący
- Sebastian Grosdemange - Francja
- Stephena Pierre - Belgia
- Mike Schneider - Niemcy
- Zsolt Varszegi - Węgry
oraz jurorzy techniczni: Constant-Michele Labarre i Dominik Brodziak.
Zobacz oświadczenie jury KPP 2008 >>>
Zadaniem ekip było przygotowanie sześciu porcji każdego finałowego dania w ciągu 90 minut. W tym roku była to ciepła przystawka złożona z siei i świeżych borowików oraz danie główne, którego podstawą był comber z sarny z dodatkiem żurawiny i miodu pitnego.
Zawodnicy startujący w Kulinarnym Pucharze Polski dobrze przygotowali się do konkursu. Zdarzały się oczywiście drobne błędy, jak za szybkie wyjmowanie mięsa z pieca, czy zbyt wczesne wydawanie dań. Na konkursowych talerzach wciąż dominowała przede wszystkim typowo polska tradycyjna aranżacja, ale też kilka dań zaserwowanych zostało na naprawdę światowym poziomie - podsumowuje zmagania Andrzej Bryk, przewodniczący jury. W Kulinarnym Pucharze Polski wzięli również udział:
- Maciej Woźniak (WTT Kortowo, Poznań), zwycięzca konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, pomocnik Mateusz Kokot; Potrawy: Sieja wędzona w herbacie, Comber sarni w duecie cukinii i sosu z miodu pitnego
- Marcin Szukaj (Restauracja Smak, Bydgoszcz), laureat konkursu Primerba Cup 2007, pomocnik Bartosz Kurczewski; Potrawy: Sieja marynowana w koprze włoskim na warzywnym dywaniku z musem borowikowym z nutą foie gras z sosem szampańskim, Comber sarni z krustą ziołową, otulony boczkiem z pachnącym żabim udkiem, warzywami i kuskusem na sosie żurawinowo-miodowym;
- Tomasz Siedlik (Villa Hoff, Trzęsacz), zwycięzca konkursu Profesjonalista Roku 2007 – PPH&R, pomocnik Dawid Wysocki; Potrawy: Sieja przekładana musem ze świeżych borowików podana z delikatnym musem brokułowym i sosem borowikowym, Comber z sarny podany z mini gołąbkiem, faszerowany sarniną z sosem grzybowym;
- Janusz Zabagło (Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków) – laureat VII Arte Kulinaria Italiana 2008, pomocnik Grzegorz Bucki; Potrawy: Sieja z orzechami otulona szynką parmeńską w towarzystwie borowikowego cannelloni i krewetki na szpinaku, Comber sarny w zielonym pieprzu na sosie żurawinowo-jałowcowym podany z gołąbkiem na pęczaku i kwiatem cukinii z foie gras na konfiturze;
- Mariusz Bogusz (Hotelu Holiday Inn, Warszawa) - laureat III Festiwalu Kuchni Greckiej 2008, pomocnik Rafał Świadek; Potrawy: Pieczony filet z siei na borowikach smażonych ze świeżymi ziołami z dodatkiem trufli oraz aromatycznym makaronem i sosem z młodych pokrzyw, Comber z sarny marynowany w nalewce miodowej, podany z dyniowymi plackami oraz owocami leśnymi i dzikimi szparagami;
- Karol Łukomski (Athina Catering, Wrocław) - zwycięzca Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel 2008, pomocnik Grzegorz Kościołek; Potrawy: Torcik z siei przekładany pieczoną cukinią i puree z soczewicy z duszonymi borowikami i sosem malinowym, Comber maślany na ryżu z cieciorką z sosem miodowym i ragout warzywnym;
- Marcin Różański (Hotel Sheraton, Poznań) – laureat konkursu Zielone Czapki Bonduelle 2008, pomocnik Łukasz Pelz; Potrawy: Rolada z siei nadziewana kasztanami i borowikami w sąsiedztwie sałatki w koszyczku z ciasta won-ton, w towarzystwie łyżeczki z ciasta kruchego, przy akompaniamencie sosu redukcja czerwonego wina i sosu krewetkowego, Comber sarni nadziewany rakami w towarzystwie placuszków z mango i żurawiny oraz trio warzywno-grzybowo-żurawinowe, z sosami - redukcja miodu pitnego i naturalnego sosu z sarny.
Organizatorami Konkursu są Międzynarodowe Targi Poznańskie i Wielkopolska Izba Gastronomii, sponsorem generalnym firma Unilever Foodsolutions, a patronat honorowy objęli Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Sponsorzy: Duda – Polski Koncern Mięsny, Grapil, PVA – Polish Vodka Association, Hunter Wild – Partner Myśliwych, Bonduelle, Rational, Winterhalter, Wielkopolskie Centrum Zaopatrzenia Gastronomii, Agus, Dębowa, Eva-Tec, Sokołów, Stover – dostawy dla gastronomii, Kromet, Dora Metal, Ecolab.
Patronat nad konkursem objęła |
 |
Magda Gorczyca - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|