Składniki:
- szparaga zielona 12 szt.
- ciasto won-ton 6 szt.
- marchew karbowana 0,02 kg
- julienne (marchew seler por) 0,02kg
- ser mascarpone 0,06 kg
- grapefruit
- cukinia 0,04 kg
|
pomidor koktajlowy 4 szt.
ocet balsamiczny
cukier trzcinowy
białe wino
biały pieprz
sól
tymianek
czerwony pieprz |
Sposób przyrządzenia:
Szparagi zielone czyścimy, kroimy na pół, następnie lekko podsmażamy na oliwie i doprawiamy solą i pieprzem białym.
Ciasto won-ton rozmrażamy, kroimy pojedyncze plastry, następnie każdy na 4 części. Pieczemy w 200 stopniach C przez 4 minuty.
Z sera mascarpone i ricotty robimy oddzielne musy, poprzez doprawienie solą i pieprzem.
Marchew karbowaną lekko podmażamy na oliwie i doprawiamy. Z marchewki, pora i selera robimy spaghetti jarzynowe, które dusimy w białym winie, aż będzie al dente.
Cukinię kroimy na plastry i grillujemy do zbrązowienia. Z octu balsamicznego i grapefruita oraz cukru trzcinowego robimy glazurę balsamiczną.
Całość układamy na talerzu i dekorujemy tymiankiem i czerwonym pieprzem.
Przystawka ta okazała się najlepsza (zajęła I miejsce) w konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wegetariańska uczta z Oerlemans, Zakopane 2006.
Przygotowali: Sylwester Lis i Adam Smoter - Grand Hotel Stamary, Zakopane
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Najlepsze dania Kulinarnej Gala Tur-Gastro-Hotel Zakopane 2006: | |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |