Składniki (na 4 porcje):
Bakłażan1 bakłażan
12 kaparów
10 szt. suszonych pomidorów
100 g sera mozarella |
Pulpa4 pomidory
50 ml oliwy z oliwek
papryka ostra
świeża bazylia
sól, pieprz |
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pociąć w plastry i posolić; zapiec w piekarniku - 5 min./150 stopni; ostudzić. Pomidory, kapary i mozarellę ułożyć na plastrach bakłażana i zwinąć w roladki. Przed podaniem zapiec 2 min./150 stopni.
Pulpa - pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyfiletować. Rozgrzać oliwę, paprykę ostrą (świeża peperoncina), dodać pulpę pomidorową, świeżą bazylię i odparować. Po odparowaniu zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć na porcję 2 roladki, polać sosem oraz udekorować świeżym tymiankiem i bazylią.
Ta przystawka zajęła II miejsce w konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wegetariańska uczta z Oerlemans, Zakopane 2006.
Przygotowali: Maciej Antolec i Tomasz Polak - Villa Toscana, Nowy Targ
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Najlepsze dania Kulinarnej Gala Tur-Gastro-Hotel Zakopane 2006: | |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |