Składniki:
- bakłażan świeży 1 szt.
- pomidor 1 szt.
- ciasto filo 3 listki
- serek pleśniowy 0,15 kg
- szparagi zielone 0,1 kg
- śmietana uht 36% tł 0,05 l
- sól
- pieprz
|
bazylia
sok z cytryny
por
wykałaczka dekoracyjna 4 szt.
maliny mrożone 0,1 kg
cukier zwykły
pieprz zielony w zalewie 0,02 kg
porto 2 łyżki |
Sposób przyrządzenia:
Ciasto filo pieczemy w piecu do zrumienienia, bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, pomidora kroimy w grube plastry i grillujemy warzywa.
Szparagi blanszujemy i miksujemy zimne, dodajemy do ubitej śmietany, krem przyprawiamy solą, pieprzem dodajemy odrobinę bazylii.
Torcik: ze wszystkich składników wykrawamy kształty np: okrągły lub gwiazdka. Na ciasto dodajemy trochę kremu, następnie pomidor, krem, bakłażan, krem, ciasto, powtarzamy jeszcze raz i dekorujemy piórami z pora i sosem malinowym.
Maliny gotujemy z cukrem do powstania sosu, dodajemy porto, przesiewamy przez sito dodajemy pieprz i dekorujemy torcik.
Ta przystawka zajęła III miejsce w konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wegetariańska uczta z Oerlemans, Zakopane 2006.
Przygotowali: Lucyna Haluch i Andrzej Więcław - Leśny Dworek, Gorlice
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Najlepsze dania Kulinarnej Gala Tur-Gastro-Hotel Zakopane 2006: | |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |