Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Torcik  z grillowanych bakłażanów i pomidorów  przekładany ciastem filo i serkiem pleśniowym z nutką mięty oraz szparagowym kremem, przyozdobiony sosem malinowo-pieprzowym



Składniki:

  • bakłażan świeży 1 szt.
  • pomidor 1 szt.
  • ciasto filo 3 listki
  • serek pleśniowy 0,15 kg
  • szparagi zielone 0,1 kg
  • śmietana uht 36% tł 0,05 l
  • sól
  • pieprz

  • bazylia
  • sok z cytryny
  • por
  • wykałaczka dekoracyjna 4 szt.
  • maliny mrożone 0,1 kg
  • cukier zwykły
  • pieprz zielony w zalewie 0,02 kg
  • porto 2 łyżki

  • Sposób przyrządzenia:

    Ciasto filo pieczemy w piecu do zrumienienia, bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, pomidora kroimy w grube plastry i grillujemy warzywa.

    Szparagi blanszujemy i miksujemy zimne, dodajemy do ubitej śmietany, krem przyprawiamy solą, pieprzem dodajemy odrobinę bazylii.

    Torcik: ze wszystkich składników wykrawamy kształty np: okrągły lub gwiazdka. Na ciasto dodajemy trochę kremu, następnie pomidor, krem, bakłażan, krem, ciasto, powtarzamy jeszcze raz i dekorujemy piórami z pora i sosem malinowym.

    Maliny gotujemy z cukrem do powstania sosu, dodajemy porto, przesiewamy przez sito dodajemy pieprz i dekorujemy torcik.

    Ta przystawka zajęła III miejsce w konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wegetariańska uczta z Oerlemans, Zakopane 2006.

    Przygotowali: Lucyna Haluch i Andrzej Więcław - Leśny Dworek, Gorlice



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Najlepsze dania Kulinarnej Gala Tur-Gastro-Hotel Zakopane 2006:

    Wariacja ogrodu

    Risotto borowikowe

    Roladki z bakłażana

    Torcik z bakłażanów

    Sakiewki gorlickie

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000