Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Sakiewki gorlickie na warzywnej piramidzie polane ciepłym sosem vinaigrette



Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • mąka pszenna 0,12 kg
  • mleko 0,1 l
  • woda 0,1 l
  • jaja 0,5 szt.
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • por sparzony do wiązania sakiewek

  • nadzienie do sakiewek:
  • cebula szalotka 0,05 kg
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • brokuły 0,15 kg
  • kalafior 0,1 kg
  • prawdziwki 0,1 kg
  • przyprawy
  • warzywa na piramidkę:
  • brokuły 0,2 kg
  • kalafior 0,1 kg
  • szparagi 0,1 kg
  • marchew młoda 6 szt.
  • masło 0,02 kg
  • sól do smaku
  • bazylia kilka listków

  • sos vinaigrette:
  • oliwa z oliwek 0,01 kg
  • ocet winny jabłkowy 0,01 kg
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka czerwona świeża 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę
  • papryka zielona świeża 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę
  • sól
  • pieprz czarny grubo tłuczony
  • świeży tymianek kilka listków drobno pokrojonych

  • Sposób przyrządzenia:

    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy małe naleśniki o średnicy ok. 12 cm pora parzymy, przygotowujemy farsz.

    Cebulkę kroimy w drobna kostkę, zasmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane grzyby, później dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko przyprawiamy i zasmażamy.

    Gotowy farsz położyć na naleśnikach, związać sakiewki i obsmażyć lekko na maśle. Warzywa na piramidkę zblanszować i zasmażyć na maśle. Na talerzu układamy warzywa piętrowo, na nie kładziemy małe sakiewki.

    Przygotowanie sosu: wszystkie składniki połączyć i podgrzać. Gotowym sosem dekorujemy talerz.

    To danie główne zajęło III miejsce w konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wegetariańska uczta z Oerlemans, Zakopane 2006.

    Przygotowali: Lucyna Haluch i Andrzej Więcław - Leśny Dworek, Gorlice



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Najlepsze dania Kulinarnej Gala Tur-Gastro-Hotel Zakopane 2006:

    Wariacja ogrodu

    Risotto borowikowe

    Roladki z bakłażana

    Torcik z bakłażanów

    Sakiewki gorlickie

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000