Składniki:
ciasto naleśnikowe:mąka pszenna 0,12 kg
mleko 0,1 l
woda 0,1 l
jaja 0,5 szt.
oliwa z oliwek 2 łyżki
por sparzony do wiązania sakiewek | nadzienie do sakiewek:cebula szalotka 0,05 kg
oliwa z oliwek 3 łyżki
brokuły 0,15 kg
kalafior 0,1 kg
prawdziwki 0,1 kg
przyprawy |
warzywa na piramidkę:brokuły 0,2 kg
kalafior 0,1 kg
szparagi 0,1 kg
marchew młoda 6 szt.
masło 0,02 kg
sól do smaku
bazylia kilka listków | sos vinaigrette:oliwa z oliwek 0,01 kg
ocet winny jabłkowy 0,01 kg
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona świeża 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę
papryka zielona świeża 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę
sól
pieprz czarny grubo tłuczony
świeży tymianek kilka listków drobno pokrojonych |
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy małe naleśniki o średnicy ok. 12 cm pora parzymy, przygotowujemy farsz.
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, zasmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane grzyby, później dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko przyprawiamy i zasmażamy.
Gotowy farsz położyć na naleśnikach, związać sakiewki i obsmażyć lekko na maśle. Warzywa na piramidkę zblanszować i zasmażyć na maśle. Na talerzu układamy warzywa piętrowo, na nie kładziemy małe sakiewki.
Przygotowanie sosu: wszystkie składniki połączyć i podgrzać. Gotowym sosem dekorujemy talerz.
To danie główne zajęło III miejsce w konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel - Wegetariańska uczta z Oerlemans, Zakopane 2006.
Przygotowali: Lucyna Haluch i Andrzej Więcław - Leśny Dworek, Gorlice
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Najlepsze dania Kulinarnej Gala Tur-Gastro-Hotel Zakopane 2006: | |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |