Dobrze czasem odświeżyć stare, wypróbowane przepisy i przekornie wykorzystać je jako bazę do całkowicie nowej potrawy. Natchnieniem do takich eksperymentów niejednokrotnie są produkty McCain. Tak też i jest w wypadku greckiej musaki.
Ziemniaczane talarki McCain Dollar Chips idealnie wpasowują się w kompozycję tradycyjnych składników. Nie tylko nadają swojskiego smaku wciąż obcym naszej kuchni bakłażanom, ale i sprawiają , że zapiekanka od razu zaczyna wyglądać apetyczniej.

Składniki:
- McCain Dollar Chips 1 kg
- Mięso mielone 40 dag
- Cebula
- Czosnek 4-5 ząbków
- Pomidor 1 duży, dojrzały
- Koncentrat pomidorowy
- Bakłażan (ok. 30-40 dag)
- Kwaśna śmietana ½ szklanki
|
Żółtko1 szt.
Żółty ser 15 dag
Oliwa do smażenia 1 łyżka
Sól
Pieprz czarny
Gałka muszkatołowa, starta
Oregano
Cynamon
|
Sposób przyrządzenia:
McCain Dollar Chips smażymy we frytownicy, pieczemy w piekarniku lub w piecu konwekcyjno-parowym. Myjemy bakłażana, kroimy na cienkie plastry (grubości 5–7 mm), solimy i zostawiamy na godzinę.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek pocięty w plasterki. Podlewamy odrobiną wodą lub winem i podduszamy.
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy koncentratem i przyprawami (bez gałki) do smaku. Konsystencja masy mięsnej nie może być zbyt rzadka, bo bakłażan podczas zapiekania puści sok.
Ser żółty trzemy drobno na tarce. Śmietanę mieszamy z żółtkiem na gładką masę, doprawiamy gałką i solą. Plastry bakłażana osuszamy z soku.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami McCain Dollar Chips, bakłażany, masę mięsną i ser żółty. Ostatnią warstwę ma stanowić ser. Zalewamy wszystko sosem śmietanowym.
Naczynie szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180–200 °C.
Przepisy z wykorzystaniem specjalności ciętych z ziemniaka McCain |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|