Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Dollar Chips - Musaka a’la McCain

Dobrze czasem odświeżyć stare, wypróbowane przepisy i przekornie wykorzystać je jako bazę do całkowicie nowej potrawy. Natchnieniem do takich eksperymentów niejednokrotnie są produkty McCain. Tak też i jest w wypadku greckiej musaki.

Ziemniaczane talarki McCain Dollar Chips idealnie wpasowują się w kompozycję tradycyjnych składników. Nie tylko nadają swojskiego smaku wciąż obcym naszej kuchni bakłażanom, ale i sprawiają , że zapiekanka od razu zaczyna wyglądać apetyczniej.


Składniki:

  • McCain Dollar Chips 1 kg
  • Mięso mielone 40 dag
  • Cebula
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Pomidor 1 duży, dojrzały
  • Koncentrat pomidorowy
  • Bakłażan (ok. 30-40 dag)
  • Kwaśna śmietana ½ szklanki
  • Żółtko1 szt.
  • Żółty ser 15 dag
  • Oliwa do smażenia 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Gałka muszkatołowa, starta
  • Oregano
  • Cynamon

  • Sposób przyrządzenia:

    McCain Dollar Chips smażymy we frytownicy, pieczemy w piekarniku lub w piecu konwekcyjno-parowym. Myjemy bakłażana, kroimy na cienkie plastry (grubości 5–7 mm), solimy i zostawiamy na godzinę.

    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek pocięty w plasterki. Podlewamy odrobiną wodą lub winem i podduszamy.

    Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy koncentratem i przyprawami (bez gałki) do smaku. Konsystencja masy mięsnej nie może być zbyt rzadka, bo bakłażan podczas zapiekania puści sok.

    Ser żółty trzemy drobno na tarce. Śmietanę mieszamy z żółtkiem na gładką masę, doprawiamy gałką i solą. Plastry bakłażana osuszamy z soku.

    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami McCain Dollar Chips, bakłażany, masę mięsną i ser żółty. Ostatnią warstwę ma stanowić ser. Zalewamy wszystko sosem śmietanowym.

    Naczynie szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180–200 °C.


    Przepisy z wykorzystaniem specjalności ciętych z ziemniaka McCain

    Przepisy z wykorzystaniem specjalności ciętych z ziemniaka McCain

    Dollar Chips - Musaka a’la McCain

    Spicy Wedges, American Wedges, Crinkle Wedges - Skrzydełka z Mixem

    Ziemniaczki diabolo - Spicy Wedges

    Czosnkowe Kartofelki - American Wedges

    Patatas Bravas z bryndzą i cebulą

    Dollar Chips - Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa z łososiem

    Gyros z patelni - Crinkle Wedges

    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000