Ziemniaczki w postaci chrupiących talarków - to idealna i sprawdzona podstawa dla wielu potraw. Wyglądają znakomicie, wcześniejsze podsmażenie we frytownicy skraca czas ich pieczenia, a ich pyszny ziemniaczany smak doskonale komponuje się z przeróżnymi składnikami.
Mając do dyspozycji tę doskonałą bazę, warto zainteresować się kuchnią skandynawską - niezrównaną w przyrządzaniu potraw z prostych składników. W naszej zapiekance ziemniaczane talarki łączą się z łososiem. Środkowa warstwa szpinaku subtelnie uzupełnia walory sąsiednich składników i ożywia je kolorystycznie. Sos na bazie wina sprawia, że potrawa wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:
- McCain Dollar Chips 60 dag
- Filety z łososia 50 dag
- Szpinak 20 dag
- Cebula 1 szt.
- Mąka pszenna 3 dag
- Masło 3 dag
|
Sok z cytryny 2 łyżki
Bulion 1 szklanka
Śmietana kremówka 10 dag
Wytrawne białe wino 1/3 szklanki
Sól
Pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
McCain Dollar Chips usmażyć i odstawić do ostygnięcia. Ugotować szpinak, odsączyć (najlepiej świeży, ale można również mrożony, najlepiej w liściach).
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wlać bulion, śmietanę oraz wino. Przyprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć ziemniaki, szpinak i łososia (rybę na wierzchu) w żaroodpornym naczyniu, polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. Zapiekać około 20-25 minut.
Przepisy z wykorzystaniem specjalności ciętych z ziemniaka McCain |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|