Składniki:
- Wątróbka wieprzowa 480 g
- Cebula 2 szt. (średniej wielkości)
- Majeranek
- Sól
- Mleko
- Oliwa z oliwek
- Żurawina z jabłkiem
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę namaczamy w mleku na ok. 5 - 6 godzin. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i majeranku. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy cebulkę.
Wątróbkę wyciągamy z mleka, kładziemy na blaszkę i wstawiamy ją do pieca na pieczenie z parowaniem na ok. 13 - 15 min. Po upieczeniu solimy i kroimy na plastry. Cebulkę układamy na talerzu, na nią kładziemy wątróbkę i podgrzaną żurawinę z jabłkiem.
Przygotował: Marcin Witczak, Restauracja Pod Aniołami, Elbląg

Prezentowana przystawka zapewniła Marcinowi Witczakowi drugie miejsce w Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans w Mikołajkach.
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.