Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Koktajle łyżkowe

Składniki (na 10 sztuk):

  • 1 g alginatu,
  • ekstrakt z wapna

Do różnych interpretacji drinka:

  • 80 g soku z czarnej porzeczki
  • 20 ml Creme de Chassis
  • 2 cl syropu cytrynowego
  • 80 g soku pomarańczowego
  • 20 ml Aperol
  • 80 g soku z czerwonych pomarańczy
  • trochę startej skórki cytryny

Sposób przyrządzenia:

Na interpretację „Kir – Royale” zmieszać sok z czarnej porzeczki, Creme de Chassis i syrop cytrynowy. Nasączyć algina i zmieszać razem na gładko, tak aby powstało jak najmniej pęcherzyków powietrza. Najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, tak aby pęcherzyki zniknęły. Dla obu pozostałych interpretacji postąpić tak samo (ale z innymi składnikami).

Z wody i ekstraktu wapna zrobić 3% roztwór. Łyżeczką do porcjowania tworzyć z gotowej masy kulki wielkości winogron i wkładać do roztworu wapna i pozostawić przynajmniej przez 30 sekund, aby utworzyły się powłoczki. Zneutralizować krótko w zimnej wodzie.

Serwować na porcelanowej łyżce (np. do schłodzonego szampana).

Tło:

Gdy laktat zetknie się z miksturą alginatową, tworzą się regularne struktury molekularne i powstaje delikatne osłonka/powłoczka. Podczas zgniatania na podniebieniu ciecz z wewnątrz uwalnia się znowu.

Przygotował: Heiko Antoniewicz



Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej:

Koktajle łyżkowe

Mrożona herbata wołowa

Pierś z przepiórki

Ratatouille z mrożoną oliwą

Szaszłyki z tuńczykiem

Zupa grochowa



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"pytania do autora"
(23.10.2006 - 09:33)  (ewa)
"Droga Ewo"
(25.10.2006 - 15:47)  (Adam Michalski)
"Pan Adan w 100% ma racje!!!"
(27.10.2006 - 00:38)  (Obserwator)
"Drogi obserwatorze"
(27.10.2006 - 11:43)  (Adam Michalski)
"Oto Adam!"
(28.10.2006 - 14:31)  (Ania)
"algin, citras, calcic,einer, agar,..."
(30.10.2006 - 09:33)  (jean bos)
"Dziwi mnie jedno panie Jean ze zaczyna pan temat n..."
(30.10.2006 - 11:46)  (Obserwator)
"Dziwi mnie jedno panie Jean ze zaczyna pan temat n..."
(30.10.2006 - 11:52)  (OBSERWATOR)
"To nie temat dla Ciebie..."
(01.11.2006 - 00:42)  (nowicjusz - kucharz)
"i jeszcze jedno..."
(01.11.2006 - 00:48)  (kucharze-nowicjusze)
"Grochowki haha Bardzo lubie>"
(01.11.2006 - 14:26)  (OBSERWATOR)
"nie za bardzo rozumiem"
(26.11.2006 - 14:50)  (SUSI)
"nie za bardzo rozumiem"
(26.11.2006 - 14:50)  (SUSI)
"mistrzowie kuchni"
(26.11.2006 - 15:07)  (Arkadiusz)
"Bardzo ważna wiadomosc na temat kuchni molekularne..."
(30.11.2006 - 20:51)  (Łukasz Konik)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000