Składniki (na 10 sztuk):
- 1 g alginatu,
- ekstrakt z wapna
Do różnych interpretacji drinka: - 80 g soku z czarnej porzeczki
- 20 ml Creme de Chassis
- 2 cl syropu cytrynowego
- 80 g soku pomarańczowego
- 20 ml Aperol
- 80 g soku z czerwonych pomarańczy
- trochę startej skórki cytryny
Sposób przyrządzenia:
Na interpretację „Kir – Royale” zmieszać sok z czarnej porzeczki, Creme de Chassis i syrop cytrynowy. Nasączyć algina i zmieszać razem na gładko, tak aby powstało jak najmniej pęcherzyków powietrza. Najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, tak aby pęcherzyki zniknęły.
Dla obu pozostałych interpretacji postąpić tak samo (ale z innymi składnikami).
Z wody i ekstraktu wapna zrobić 3% roztwór. Łyżeczką do porcjowania tworzyć z gotowej masy kulki wielkości winogron i wkładać do roztworu wapna i pozostawić przynajmniej przez 30 sekund, aby utworzyły się powłoczki. Zneutralizować krótko w zimnej wodzie.
Serwować na porcelanowej łyżce (np. do schłodzonego szampana).
Tło:
Gdy laktat zetknie się z miksturą alginatową, tworzą się regularne struktury molekularne i powstaje delikatne osłonka/powłoczka. Podczas zgniatania na podniebieniu ciecz z wewnątrz uwalnia się znowu.
Przygotował: Heiko Antoniewicz
Zobaczcie Państwo potrawy z kręgu kuchni molekularnej: |
|
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |